sobota 8. listopadu 2008

Červené pesto

Na pesto jsem vám nabídla dva recepty: jednak na klasické italské pesto a jednak na francouzské pistou. Oba dva druhy jsou poměrně podobné, protože v obou je základem bazalka. Klasické pesto je tedy pochopitelně zelené.

Červené pesto je podobné složením i použitím. Dá se tedy dát jak na těstoviny, tak jako aperitiv na malé kousky bagety jako jednohubka. Jedna ingredience je ale jiná: základem není bazalka, ale sušená rajčata. Odtud tedy ona červená barva. Sušená rajčata jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Obvykle je kupuju: dají se udělat i doma v troubě, ale pouze za podmínek, že seženete skutečně kvalitní, pevná, červená malá rajčata (nikoli cherry). A na to teď není sezóna...

Potřebujete:
100g sušených rajčat
50g parmezánu
50g piniových semínek
15cl olivového oleje
trochu bazalky
stroužek česneku
eventuelně trochu soli

Nádobí: mixér

Postup je opět zcela triviální. Všechno, kromě oleje, naházíte do mixéru a rozmixujete. Pak pomalu přiléváte olej. A je hotovo. Doporučuju nechat před konzumací 24hodin uležet.

2 komentáře:

wicked lady řekl(a)...

existuje este nejake ine pesto nez cervene a zelene? neviem sa dopatrat...diky vopred za odpoved =)

Tereza řekl(a)...

Pesto je puvodne z bazalky, ale nasledne se termin pouziva pro vsechno, co se dela podobnym postupem: tj. pouzije se parmezan (ci nejaky podobny syr), piniova seminka (ci nejaka jina zrna nebo orechy), olivovy olej a zaklad pesta (misto bazalky napriklad susena rajcata, petrzel, redkvickova nat...cokoli, co ma vyraznou chut). Jina barva pesta nez zelene a cervene me tedy nenapada (dost pochybuju, ze ze zlutych paprik by bylo dobre), ale jine typy ano. Tady na blogu je z mene tradicnich pest pesto z redkvickove nati, ktere osobne zboznuju, jinak se inspiruju primo v italske kuchyni,potazmo zde: http://cuocadolce.blogspot.com/2011/05/pesto-nepesto.html Dobrou chut!