neděle 23. listopadu 2008

Dýňová či tykvová polévka s houbami

Dýní v Čechách asi roste hodně, protože je to jedno z oblíbených slov pro vyhledávání, díky kterým se dostáváte na můj blog. A máme recht ty dýně pěstovat! Poprvé jsem ji ochutnala až tady a můžu říct, že je to skutečná dobrota. A navíc, když koupíte tykev, vydrží v lednici opravdu dlouho, takže ji tam můžete mít pro strýčka příhodu, až nebudete mít co vařit. Dýně, tykev...jaký je v tom rozdíl jsem psala zde, kde také najdete recept na krémovou polévku. Moje zkušenost ale je, že obě dvě se výborně hodí na polévku, ve které mají velmi podobnou chuť.

Včera jsem zkusila další vezri polévky, tentokrát s liškami a lískovými oříšky, a bylo to do nenasyta dobré. Lískové oříšky do polévky se můžou zdát hodně divné, ale takovou chuť má tak trochu islupka tykve, pokud ji neoloupete. Což je mimochodem jednak úspora času a jednak evidentně dobrá rada, jak dát vaší polévce jednu chuť navíc...

Potřebujete:
1 tykev (cca 700g)
trochu zeleninového vývaru
trochu mléka
1 šalotku
trochu olivového oleje
dvě hrsti lišek
hrst lískových oříšků
trochu másla

Nádobí: pánev, hrnec

Nakrájíte na jemno šalotku a tykev na kostičky.

V hrnci necháte na oleji zesklovatět šalotku a přidáte nakrájenou tykev. Necháte trochu podusit a zalijete vývarem.

Na pánvi necháte rozehřát máslo a dusíte v něm očištěné lišky, dokud nevypustí všechnu vodu. Přidejte nahrubo nakrájené ořechy a nechte ještě trochu opražit.

Když je tykev měkká, odlijte vývar dle chuti (nechte si ho někde stranou) a rozmixujte obsah hrnce. Pomalu přilijte trochu mléka a vývar tak, aby polévka zůstala krémová (možná tedy nepřilijete všechen vývar, záleží hodně na chuti). Zamíchejte.

Přidejte houby a oříšky a servírujte s černým chlebem. A dívejte se z okna na padající listy: takhle oranžová polévka s hnědými houbami je vskutku podzimní...

Žádné komentáře: