úterý 4. listopadu 2008

Filety z tresky s křupavou zeleninou na bílém víně

Tenhle recept je vynikající jak chuťově, tak i tím, že je velmi jednoduchý. Doporučuju ale nešetřit na filetech z tresky a opatřit si skutečně vynikající maso z tresčích zad (dos de cabillaud). Pokud neseženete rybu čerstvou, dobré jsou filety zmražené přímo na moři, tedy hned, jak je ryba ulovena: tímto způsobem je zachována nejen většina vitamínů, ale také, a především, vynikající chuť křehkého masa. Pozor, před použitím nechte filety důkladně rozmrazit a osušte je, abyste je zbavili vody, která by jinak zbavila vaše jídlo chuti. A navíc, pokud dáte rybu do trouby ještě zmraženou, rozmrazíte ji tím moc rychle, což způsobí ztrátu vitamínů.

Nešetřete rovněž zbytečně na víně, které do receptu budete potřebovat. Jak jsem již několikrát zdůrazňovala, víno dá jídlu chuť, a proto je třeba, aby to bylo víno chuťově dobré. Moje zkušenosti z mojí poslední návštěvy v Čechách jsou ty, že je třeba se vyhnout nejen červenému, ale i všemu bílému vínu pod 100kč ze supermarketu.

Potřebujete (pro 2-3 osoby):
400g filetů
6 malých brambor
3 mrkve
trochu čerstvých zelenych fazolek (pokud neseženete, než používat zmražené, dejte raději více brambor a mrkve)
2 cibule
2 dl suchého bílého vína
estragon
kopr
sůl, pepř, olivový olej

Nádobí: hrnec s poklicí, pekáč

Nakrájejte cibuli, očistěte mrkev a brambory a utrhejte konce umytých fazolek.

V hrnci na troše oleje nechte zesklovatět cibuli, přidejte celou mrkev, celé brambory a fazolky. Nechte nejdříve osmahnout v otevřené nádobě cca 15 minut, pak zalijte vínem, osolte, přidejte estragon a kopr a přiklopte. Nechte vařit na mírném ohni 20 minut.

Obsah hrnce vylijte na pekáč. Na to dejte osolené filety s koprem a estragonem, pekáč zakryjte alobalem a nechte péct 20 minut na 200 stupňů.

A jídlo je hotové. Omáčka bude mít jemně nasládlou chuť cibule a mrkve a s křupavou zeleninkou je to skutečně požitek. Tak dobrou chuť!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Skutečně výborný recept;)

Tereza řekl(a)...

Diky! Muj oblibeny, taky :-). Clovek to nahazi na pekac a jde konverzovat s navstevou...