Rizoto je opět nikoli francouzské, ale italské provenience, ale Francouzi ho mají rádi. A pozor, nejedná se o směs uvařené rýže, zmražené zeleniny vařené ve vodě a eventuelně zbytků kuřete. Rizoto je předkrm nebo příloha, při jehož vaření se poměrně zapotíte stálým mícháním, které je klíčem k tomu, aby rýže dostala chuť. Výsledek je poměrně lepivý, ale takové rizoto má být...
Potřebujete:
350g kulaté rýže
350 g čerstvých špěnátových lístků, které se dají konzumovat syrové, protože jsou skutečně mladé. Pokud seženete jen velké listy, dejte je vařit do hrnce s poslední sběračkou bujónu.
2 litry drůbežího vývaru
40g ricotty
1 cibuli
75g parmezánu
špetku muškátového oříšku
trochu olivového oleje
sůl a pepř
Nádobí: hrnec
Nakrájíte na jemno cibuli a špenát na hrubo.
Do hrnce dáte trochu oleje a necháte na něm zesklovatět cibuli. Přidáte rýži a necháte smažit cca 5 minut na mírném ohni.
Zalijete cca čtvrtinou vývaru na prudkém ohni. Mícháte, aby se bujón odpařil. Když je skoro odpařený, přidáte další čtvrtinu a tak pokračujete, dokud není rýže "al dente", tj. ještě má formu.
Sundáte hrnec z plotny a přidáte špenát, ricottu, muškátový oříšek a polovinu parmezánu. Zamícháte a ochutnejte, zda není třeba přidat sůl nebo pepř. Zbytek parmezánu použijte na dekoraci. Servírujte horké
Bez závazků
před 6 lety
Žádné komentáře:
Okomentovat