Skleničky, neboli verrines, jsou ve Francii v současné době velmi v módě. Říkám-li skleničky, myslím obyčejné skleničky z čistého skla, na nožičce nebo bez nožičky, o objemu maximálně 2dcl, ale zcela postačí tzv. štamprdle, nebo skleničky od malé dijonské hořčice. Do skleniček se pak dá dát kde co, co spolu jde dobře dohromady, nejlépe v několika vrstvách: pěkně to vypadá a slouží to jako pochoutka na aperitiv, neboli amuse-bouche. Pokud kliknete, dostanete se na překlad toho, co to je amuse-bouche, a též na několik dalších receptů. Jinými slovy, až budete připravovat silvestrovské pohoštění, máte zde spoustu receptů, co nabídnout místo klasických jednohubek. A věřte mi, není to pouze originální, ale také méně pracné.
První verrine jsem jedla u Hvězdopravcovy maminky, jejíž přítel je velký nadšenec do vaření. Koncept se mi moc líbí, protože nejsem příliš velký fanda pojídání chipsů na aperitiv. Ačkoli někteří lidé do verrines dávají třeba i rajčata, mozzarelu a bazalku, jsem zastánce toho, že je třeba respektovat původní koncept, tj. aspoň jedna ze součástí verrines musí být tekuté nebo kašovité konzistence, aby to, že dáváte váš výtvor do skleniček, mělo aspoň trochu smysl.
Potřebujete:
2 avokáda
0,5 dl drůbežího vývaru
půlku limetky
0,5 dl smetany
1-2 kapky tabasca
trochu soli
špetku kumínu
uzeného lososa
Nádobí: mixér
Do mixéru dáte avokádo, vývar a smetanu. Rozmixujete do hladka. Přidáte koření a šťávu z limetky.
Nalijete směs do skleniček. V momentě servírování pokryjete skleničky nakrájeným uzeným lososem.
Tak, pěkný aperitiv!
Bez závazků
před 6 lety
Žádné komentáře:
Okomentovat