neděle 20. července 2008

Pistou neboli francouzské pesto

Recept na pesto s těstovinami jsem dala o něco níže. Pistou je francouzská verze pesta pocházející z jižní Francie. Hvězdopravcova maminka, která je z Marseille, dává do pistou tzv."červený sýr", fromage rouge. Já mám ale raději parmezán, který má výraznější chuť. A navíc se vám bude v Česku shánět lépe, než červený sýr. Takže hurá na francouzskou verzi pesta s italským sýrem!

A mimochodem, pokud nechcete všechno tohle vynikající pesto sníst s těstovinami nebo gnocci, můžete ho namazat na malé kousky bagety na aperitiv.

Potřebujete:
svazek bazalky
půl šalotky
3 stroužky česneku
100g parmezánu
1 rajče
10cl olivového oleje

Nádobí: mixér

Příprava je jednoduchá. Lístkybazalky bez šťopek dáte do mixéru, přidáte česnek bez klíčku, šalotku a nakrájené rajče zbavené vody a pecek. Teoreticky by mělo být rajče také oloupané, ale pokud se vám do toho nechce, půjde to i se slupkou. Přidáte parmezán a rozmixujete.

Poté pokračujete v mixování a pomalu přidáváte olej.

Ochutnáte, jestli není třeba přidat sůl (dle mé zkušenosti ale není) a necháte v dobře uzavřené sklenici odpočívat v lednici alespoň 24hodin.

A je to! Vynikající s těstovinami, ale zkuste také jenom kousek na bagetu...

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

tre des pignons dans le pistou, didiou!! :)

Anonymní řekl(a)...

ah faut met

Tereza řekl(a)...

Oui, c est vrai que d habitude, il y a des pignons dans le pesto. Mais le pistou, je l ai appris sans des pignons et je le trouve tres bon ainsi: c est juste un peu moins epais. Voila, le pistou est possible a faire sans des pignons, difficiles a trouver en Tchequie :-).

Komentar pravi, ze do pesta se davaji piniova seminka. Moji spatnou francouzstinou uznavam, ze to je pravda, ale ze pistou jsem se naucila bez nich: je trochu ridsi, ale je to take velmi dobre. A navic, muzete delat pistou i pokud piniova seminka nesezenete (dovedu si predstavit, ze je nemaji vsude...)