pondělí 21. července 2008

Madlénky neboli Madeleines

Madeleines jsou malé francouzské bábovičky, na něž narazíte bezpochyby v každém supermarketu i pekařství. V supermarketu mají chuť samozřejmě jako ze supermarketu. Co také chtít od pečiva, jehož trvanlivost je nejméně tři měsíce, že? Ani plíseň na něj nemá chuť....pochutnají si na nich pouze milovníci chemické stravy. Z pekařství budou madlénky lepší, ale francouzské pekařství nemáte asi vždycky za rohem...takže se vydejte do kuchyně!

Potřebujete:
3 vejce
150g másla
120g cukru
120g mouky
3g prášku do pečiva
vanilkový cukr nebo citrónová kůra
eventuelně na kostičky nakrájenou čokoládu

Nádobí: formičky na pečení libovolných tvarů (klasika je malá bábovička, ale fantazii se meze nekladou). Pokud nemáte, stačí forma na pečení, ale v tom případě nenechávejte těsto odpočinout v ledničce.

Necháte rozehřát máslo na plotně počkáte, až trochu vychladne

Mezitím šleháte vejce, cukr a vanilkový cukr (nebo citrónovou kůru), dokud směs nezbělá.

Přidáte roztajené máslo, mouku a prášek do pečiva. Můžete přidat kousky čokolády.

Těsto necháte 3-4 hodiny odpočinout v ledničce. Poté ho nalijete do formiček a necháte péct nejdříve 7 minut na 190 stupňů a poté 18 minut na 160.

Servírujete studené.

Žádné komentáře: