čtvrtek 17. července 2008

Jehněčí na šafránu

Tenhle recept jsem objevila nedávno. Připomíná trochu marocký tajine a jsem si skoro jistá, že recept pochází odněkud ze severní Afriky. Chuť je poměrně exotická a omáčka je poměrně kyselá: výborně se ale hodí k výrazné chuti jehněčího. Osobně jehněčí moc nemusím, především ne s česnekem, tenhle recept mi ale učaroval...

Potřebujete:
800g jehněčího (pokud máte dobrého řezníka, zeptejte se ho, které jehněčí by vám doporučil na vaření v omáčce na mírném ohni)
2 citróny
4 stroužky česneku
1 bílý jogurt
půl kostky cukru
půl sklenice horké vody
2 špetky šafránu
nasekanou čerstvou petržel
olej
sůl a pepř

Nádobí: jeden velký hrnec s poklicí

Nakrájíte jehněčí na kousky a necháte ho "zavřít" na troše oleje v hrnci.

Když maso zbělá, přidejte na kolečka nakrájený vypeckovaný citrón (pokud neseženete chemicky neošetřené citróny, doporučuju je oloupat) a celé stroužky česneku (ze kterých samozřejmě odstraníte klíček...)

Dejte šafrán do sklenice s vodou a zamáchejte, aby pustil barvu. Nalijte do hrnce a přidejte cukr. Nechte dělat přiklopené na mírném ohni 35minut.

Občas zamíchejte a přidejte eventuelně ještě trochu vody cca po 20ti minutách.

Po 35ti minutách přidejte jogurt a zamíchejte. Nechte ještě chviličku vařit, a přidejte sůl a pepř. Pokud je omáčka moc řídká, vyndejte maso, nechte ho v teple, a pomocí stálého míchání na prudkém ohni nechte omáčku zhoustnout. Pak do ní zase maso vraťte. Pokud se vám omáčka zdá moc kyselá, můžete přidat trochu cukru.

Posypte celé jídlo petrželí.

Servírujte s brambory, zelenými fazolkami nebo rýží. Dobrou exotickou chuť!

Žádné komentáře: