úterý 1. července 2008

Tiramisu Recaldini

Tohle je opravdu jeden mých nejlepších receptů. Já vím, opět to není Francie...je to rodinný recept, vzpomínka na jednoho Itala, který se mnou byl kdysi na Erasmu v Toulouse. A je to opravdu vynikající recept, protože je to tiramisu lehčí než pokud ho děláte jenom mascarpone, ale zároveň neztrácí nic na výborné chuti. Mama italiana by ho dělala večer, aby ho mohla servírovat ráno: doporučuji taktéž: tiramisu se musí nechat trochu odležet. Ale ne příliš, nezapomeňte, že v něm jsou syrová vejce. A ještě jedna poznámka: recept je cca na 8 porcí.

Potřebujete:
500g mascarpone
500g ricotty
7 vajec
11 lžic cukru
cukrářské piškoty
kvalitní hořkou čokoládu
vychladlé mocca kafe (z konvičky)

Nádobí: šlehač, nejlépe skleněnou mísu

Oddělíte žloutky od bílků. Do žloutků přidáte cukr a šleháte do běla.

Vyšleháte velmi pevný sníh z bílků

Do žloutků postupně za stálého šlehání přidáte všechnu ricottu a mascarpone. Poté pomalu přidáváte sníh. Stále šleháte, dokud není směs homogenní.

Vezmete skleněnou nádobu a vložíte do ní vrstvu cukrářských piškotů namáčených ve vychladlé kávě (pozor, aby se vám piškoty moc nenacucaly, jen je lehce rychle ponořte jeden po druhém).

Vrstvu piškotů zalijete šlehanou směsí, a opět pokračujete vrstvou piškotů až do poslední vrstvy směsi. Nejlepší je tiramisu s cca třemi nebo čtyřmi vrstvami piškotů.

Nahoru nastrouhejte čokoládu a dejte tiramisu odležet aspoň na 4 hodiny.

Aaaach, není ten život sladký?

Žádné komentáře: