Rizoto, nebo chcete-li risotto je také pokrm spíše od našich jihovýchodních sousedů (čili od Italů). Pokud jste ale milovníky mořských potvor tak jako já, je vám jedno, odkud vlastně pochází...myslím to rizoto, u potvor dejte pozor!
Potřebujete (pro 4 osoby):
400g směsi mořských plodů
150g vyloupaných krevet (nejlépe vyloupat sami doma...)
250g kulaté rýže (to je speciální rýže na dezerty a rizota: pokud nemáte, dejte jinou)
100g nakrájené cibule
2 stroužky rozetřeného česneku
2 nakrájené šalotky
1 polévkovou lžíci kopru
1 polévkovou lžíci smetany
olivový olej
3 rajčata
30cl suchého bílého vína
75cl vývaru z ryb (pokud nemáte, nahraďte vodou. Ve Francii ho prodávají spolu s bujóny, jmenuje se to "fumet de poisson"...)
sůl a pepř
Nádobí: velký hrnec, pánev
Ve velkém hrnci osmažte rýži ve dvou lžících oleje, až je průsvitná. Přidejte vývar z ryb (nebo vodu) a nechte vařit na mírném ohni 20 minut.
Mezitím na pánvi nechte zezlátnout česnek, cibuli a šalotku.
Když jsou nazlátlé, přidejte plody moře, krevety a rajčata. Nechte dělat na mírném ohni 2 minuty a přidejte bílé víno. Nechte vařit ještě 5 minut.
Když je rýže skoro hotová, přidejte plody moře a dochuťte. Po 5ti minutách přidejte také kopr a smetanu. Servírujte horké.
Dobrou chuť!
Bez závazků
před 6 lety
Žádné komentáře:
Okomentovat