úterý 26. srpna 2008

Tarte Tatin s rajčaty a kozím sýrem

Tarte Tatin je koláč pečený "obráceně", jak jsem psala dříve. Nabídla jsem Vám recept s jablky nebo s hruškami. Existují ale i slané koláče pečené tímto způsobem. Pokud seženete pěkná rajčata, doporučuju zkusit následující recept. Je vynikající jako příloha k zelenému salátu.

Potřebujete:
cca 8 rajčat
200g čerstvého kozího sýra (nebo, pokud nemáte, jakýkoliho jiného kozího sýra, který není příliš zralý)
trochu aromatických bylinek: rozmarýnu, bazalky, provensálského koření, podle toho, na co máte chuť a co máte zrovna po ruce
jedno máslové těsto (pate brisée)
trochu krupice
olivový olej
sůl a pepř

Nádobí: formu o velikosti cca 20cm v průměru

Umyjete rajčata, osušíte a rozkrojíte napůl. Pečlivě z nich odstraníte všechny jadérka a co nejvíce šťávy (jinak váš koláč skončí jako podivná rozvařená kaše). Položíte půlky na formu slupkou dolů. Pekáč takto rovnoměrně pokryjete a dáte do předehřáté trouby péct 30minut na 180 stupňů.

Poté opět odstraníte přebytečnou šťávu. Posypete bylinkami, krupicí a poté do vnitřku každého rajčete dáte kousek sýra. Zbytky sýra vecpěte do mezer mezi rajčaty. Posolíte a popepříte.

Celý výtvor zakryjete těstem, které rozválíte do rozměru formy. Okraje těsta zastrkáte směrem dovnitř. Uprostřed těsta udělejte díru velikosti desetikoruny, aby tudy ocházela pára. A dejte do trouby na 30 minut na 180stupňů.

Koláč nechte chvíli vychladnout, než ho překlopíte, jinak hrozí, že se vám rozpadne.

A je to. Dobrou chuť!

Žádné komentáře: