pondělí 25. srpna 2008

Doráda na rozmarýnu

A teď vlastně proč jsem sem dnes dala recept na cukety na česneku. Je to totiž vynikající příloha k jídlu, které jsem poprvé vyzkoušela včera: k dorádě (neboli pražmě) na rozmarýnu. Jídlo je to vynikající a bude chutnat určitě všem, kdo si potrpí na jemné chutě. Doráda nasákne jemnou chutí pomerančů a voní rozmarýnem, až se sliny sbíhají. Hodně se ale liší od klasických prostých a výrazných chutí jako mají typická česká jídla, na to předem upozorňuju...

Potřebujete (pro dvě osoby):
750g dorády
1 pomeranč
šťávu z poloviny citrónu
2 větvičky rozmarýnu
2 polévkové lžíce medu
4,5 kávové lžičky bílého vína
1,5 kávové lžičky vinného octa
8 kávových lžiček olivového oleje
sůl a pepř

Nádobí: pekáč s poklicí, hrnec

Předehřejete troubu na 240 stupňů.

Vymažete pekáč olejem. Umyjete pomeranč, nakrájíte ho na plátky (eventuelně se zbavíte kůry, pokud byl pomeranč chemicky ošetřen).

Dorádu osolíte a opepříte a vložíte do ní rozmarýn. Na povrchu ryb uděláte z jedné strany zářezy, do kterých vložíte plátky pomeranče.

V misce rozmícháte med s vínem a octem. Potřete vnitřek a vnějšek dorády s touto směsí. Opět dorádu trochu posolíte a můžete přidat zbytek rozmarýnu.

Dáte péct na 20-25minut. Během pečení kontrolujete, zda se ryba nevysušuje. Pokud ano, polijte ji šťávou. Osobně doporučuju pekáč přiklopit, nebo se vám šťáva odpaří.

Když je doráda pečená, vyndáte jí a necháte v teple. Procedíte šťávu z pekáče do hrnce, přivedete do varu a poté již mimo vařič přidáte šťávu z citrónu a olej. Vznikne tak omáčka, kterou dorádu polijete.

A je čas servírovat. Přeju dobrou chuť!

Žádné komentáře: