čtvrtek 21. srpna 2008

Blanquette de veau aneb Nejoblíbenější francouzské telecí

Už mám těch jazykových problémů dost. Jak přeložit slovo "blanquette"? Jedná se o část telecího. Slovník praví, že prý to je "odrůda malé letní hrušky", "odrůda bílých hroznů", "francouzské šumivé víno" (o němž alkoholik jako já nikdy neslyšel...), nebo ragú z bílého masa. Řekněme, že vás tedy čeká recept na RAGÚ Z TELECÍHO. Jeden kamarád mi říkal, že prý se jedná o nejoblíbenější francouzské jídlo, což zjistila jakási anketa. Takže: ať s tím jazykový slovník udělá cokoli, váš jazýček si pochutná...pokud seženete všechny ingredience. Vodnici a celerovou nať asi jednoduché sehnat nebude. Jenže jak bych na svém blogu mohla vynechat tuhle klasiku? Takže kdyby přeci jen náhodou...

Potřebujete:
kilo telecího bez kostí (nejlépe z prsní části)
1 cibuli
1 mrkev
1 vodnici (ve francouzštině navet)
1 celerovou nať
1 stroužek česneku
2 větvičky tymiánu
2 bobkové listy
1 citrón
2 lžíce mouky
čtvrt litru mléka
20g másla
100g smetany
1 žloutek
sůl a pepř

Nádobí: velký hrnec s poklicí

Nakrájíte maso na větší kostičky, opepříte (osolíte až po změknutí masa: jak jsem říkala v tricích, maso tak změkne mnohem rychleji). Nakrájíte zeleninu.

Necháte rozehřát máslo v hrnci a přidáte zeleninu spolu s tymiánem, bobkovým listem a masem. Osmahnete, aniž by se vám ingredience připékaly ke dnu hrnce.

Zaprášíte moukou, zamícháte, přidáte trochu vody a mléko tak, aby bylo všechno zakryté. Přiklopíte a necháte vařit na mírném ohni jednu hodinu.

Po hodině vyndáte maso a za stálého míchání necháte na prudším ohni omáčku zhoustnout asi po dobu 5ti minut.

V misce rozmícháte žloutek s trochou omáčky z hrnce, za stálého míchání přidáte trochu smetany a nakonec také citrónovou šťávu. Směs vylijete do hrnce s omáčkou.

Vrátíte maso do omáčky, osolíte, a necháte ještě 5 minut vařit na mírném ohni, aby omáčka prostoupila maso.

A je to. Tradičně se blanquette de veau servíruje s rýží, ale fantazii se meze nekladou!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Bonjour, my dame jeste sampiony (champignons de Paris).
A jaky prilohy k tomu date? My dame testoviny, ale premyslim co by se jeste dalo k tomu jist, jestli brambory, nebo dokonce v CR s knedlikama?

Tereza řekl(a)...

Ja s ryzi, ale musim uznat, ze s knedliky by to jiste take stalo za to. Fakt je, ze jsem straslive dlouho blanquette nedelala (totalni absence prisunu teleciho), ale urcite to brzy napravim.