Že by pod Alpami uhodila zima? Ale ne. Tartiflette, velká klasika ze Savojska, tedy našeho regionu (skoro) sice patří k zimním jídlům, na která Francouz od dubna do října úplně zapomene, ale já jednak nejsem Francouzka a jednak jsem právě v České republice a chystám se do hor na Slovensko. A chytá mě nostalgie...takže tady máte recept.
Potřebujete:
1,2 kg brambor
200g slaniny
jeden reblochon (nezbytná ingredience)
1 velkou cibuli
dvě lžíce smetany
sůl a pepř
Nádobí: pekáč, pánev, hrnec
Dáte vařit brambory ve slupce
Na pánvi necháte rozehřát slaninu, přidáte nakrájenou cibuli a necháte obojí zezlatovět
Když jsou brambory skoro měkké, vypnete vařič a brambory oloupete (použijte vidličku, abyste se nepopálili) a nakrájíte na plátky.
Do pekáče dáte vrstvu brambor, pak vrstvu slaniny a cibule a opět vrstvu brambor. Přidáte smetanu a navrch položíte podélně rozříznutý reblochon slupkou navrch. Reblochon musí pokrývat téměř celý pekáč.
Dáte do trouby na 200 stupňů asi na 10-15 minut, aby se sýr roztekl, opekl a brambory, aby se dodělaly.
A je to. Servírujte se zeleným salátem a s dobrým vínem. Můžete zkusit buď bílé Abimes ze Savojska, nebo prostě červené.
Bez závazků
před 6 lety
1 komentář:
Ahoj,čím mohu nahradit Reblochon ? V Česku ho asi neseženu. Snad Hermelín?!?
Okomentovat