neděle 24. srpna 2008

Žraločí steak po marseillsku

Žralok není ve Francii ryba příliš vyhledávaná. Žraločí maso má pověst, že je poměrně fádní chuti. Většina receptů na žraloka, které znám, se tedy inspiruje především antillskou kuchyní. Méně exotická, ale velmi dobrá, rychlá a co se týče indgrediencí tak i dostupnější je úprava "po marseillsku". Ani ta ale nešetří potravinami, které vašemu steaku dodají na chuti...

Potřebujete:
žraločí steak pro dvě osoby
1 cibuli
olivový olej
půl svazku placaté petržele
1 stroužek česneku
půl sklenice bílého vína
2 rajčata
sůl a pepř

Nádobí: pánev s poklicí, pekáč

Na pánvi rozpálíte olej a přidáte do něj cibuli, česnek, najemno natríhanou petržel, na plátky nakrájená vody a jadérek zbavená rajčata, sůl a papř. Na to dáte steak, zakryjete a necháte dusit na mírném ohni 15 minut.

Přidáte víno a celý obsah pánve přendáte na pekáč. Pečete na 200 stupňů 10 minut. Poté ověřte, zda je steak již měkký. Pokud ano, vyndejte pekáč z trouby.

Můžete buď konzumovat rovnou, nebo můžete steak vyndat a propasírovat jenom omáčku.

Jako přílohu doporučuji rýži nebo quinou. Zkoušela jsem recept i s americkými brambory, ale zdá se mi, že to nejde příliš dohromady...

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Docela dobré, jen mi to trochu zvodnatělo. Asi to bylo zmraženým žralokem :-).

Tereza řekl(a)...

Diky za komentar! V receptu je dulezite zbavit se vody (uz u rajcat je nutne pouzit pouze duzninu, nikoli jaderka a "vodu"). Co se tyce ryb, zmrazeni neznamena nutne ztratu vitaminu, ale je nutne rybu pomalu (tj. ne v mikrovlnce ani v horke vode) a dukladne rozmrazit. Take proto, ze pokud kupujete zmrazene balene ryby, jsou plne vody, kterym jim jiste chytry vyrobce dodava na vaze.

Patri řekl(a)...

Žralok byl sice hořký, ale ta zelenina okolo byla výborná a všechno krásně vonělo ;) Říkám, skvělý, až na tu hořkost ;)

Anonymní řekl(a)...

Hořkosti se zbavíte, pokud necháte steaky odpočinout v mléce (cca 4h)

Unknown řekl(a)...

dělal jsem už asi 10x a každý se jen rozplýval, i ti co ryby neradi, užasnej recept, jednoduchej a kouzelnej