sobota 30. srpna 2008

Rouget čili parmice nachová po katalánsku

Tak, zase jazykový problém: jak se česky řekne "rouget"? Ve Francii je to poměrně dost populární ryba, která má nezaměnitelný vzhled i chuť. Slovník praví, že prý to je název "některých načervenalých ryb". Pravda je, že rouget skutečně načervenalý je, a to prosím načervenalý, nikoli lososově narůžovělý. Slovník dále praví, že se jedná o filety parmice nachové. Takže, pokud někde ulovíte parmici nachovou (nejspíš zmraženou v nějakém supermarketu), můžete zkusit tenhle recept.

Vlastně vám nabídnu hned dva: jeden je totiž tak jednoduchý, že nestojí za to ho ani psát zvlášť. Jmenuje se Rouget na rozmarýnu. Jedná se o filety na grilu s olejem: jednoduše dáte do olivového oleje na noc a den vylouhovat rozmarýn, a pak už jenom potřete filety, hodíte je na gril, osolíte, opepříte, a je to. Takhle má rád parmici nachovou Hvězdopravec.

Já, protože podle mě je parmice tak trochu dost silně vonící až smrdící a trochu moc tučná, preferuju katalánskou úpravu. Ta jakoby zase nemá na francouzských stránkách co dělat, ale na druhou stranu, Katalánci jsou tak trochu naši sousedé a navíc, Occitania (území okolo Toulouse) a Catalunya mají tak trochu ten stejný jazyk, takže bůh ví, odkud ten recept vlastně je...

Budete na něj potřebovat také rajčata: a pozor, žádná nazelenalá, tvrdá a nedomrlá! Omáčka je složena prakticky výhradně z rajčat, takže nutno sehnat sladká, měkká, voňavá, červená supernádherná rajčátka!

Tak, ale už dost řečí.

Potřebujete (pro 4 osoby):
8 filetů z parmice nachové
800g rajčat
1 cibuli
2 stroužky česneku
čtyři lžíce čerstvé placaté petržele
olej, sůl, pepř.

Nádobí: dvě pánve, z toho jednu s poklicí, mixér, malý pekáč

Nakrájíte cibuli, rozetřete česnek a nakrájíte rajčata a čtvrtiny.

Dáte na pánve na olej zesklovatět cibuli, pak přidáte česnek a rajčata, přikryjete a necháte dělat na mírném ohni 20 minut. Osolíte a opepříte.

Těsně před tím, než se omáčka dodělá, lehce a velmi rychle osmahnete na druhé pánvi osolené a opepřené filety parmice.

Omáčku rozmixujete. Do pekáčku dáte filety, zalijete je omáčkou, posypete petrželí a dáte na deset minut zapéct.

A je to. Originál bývá servírován s rýží, ale zkusila jsem i americké brambory, a myslím, že to bylo vynikající. Tak do toho!

Žádné komentáře: