středa 6. srpna 2008

Meruňkový koláč

Sezóna meruněk nutí nejednu kuchařku a zahradnici, aby se poohlédla po nějakém receptu na jakékoli jídlo z meruněk, které doma už nikdo nechce ani vidět. Nebo možná tenhle recept využijete prostě proto, že meruňky máte rádi.

Potřebujete:
20 zralých meruněk
300g jablečného francouzského kompotu (pokud nemáte, můžete ho udělat:budete potřebovat lilo jablek, 150g cukru a vanilkový cukr)
40g strouhaného kokosu
linecké těsto, neboli pate sablée

Nádobí: formu na koláč cca 26cm v průměru a 3cm hlubokou, kastról na kompot, mixér

Příprava kompotu: nakrájíte jablka na čtvrtiny, oloupete a zbavíte všeho, co se nejí.

Dáte je vařit do čtvrt litru vody s 150g cukru a s vanilkovým cukrem. Po této době rozmixujete.

Během vaření kompotu dáte předpéct těsto, aby zbělalo, ale nenafouklo se (jak to udělat, viz zde)

Na těsto dáte vrstvu kompotu, na ni položíte na polovinu rozkrájené vypeckované meruňky slupkou na kompot. Posypete kokosem a cukrem a dáte péct na 20 minut na 180 stupňů.

A koláč je hotov. Nakyslá chuť meruněk se skvěle doplňuje se sladkým kompotem.

Žádné komentáře: