neděle 31. srpna 2008

Osso bucco čili telecí kolínko na šťávě

Že Osso bucco, to nezní moc francouzsky? Máte pravdu, tohle jídlo pochází z Itálie, konkrétně ze severu Itálie, z Lombarie. Ale že je to zase co by kamenem dohodil, tak se tohle jídlo Francouzi přiučili a dělají ho s velkou oblibou. Musím uznat, že dobře udělali, že ho sem importovali. Maso s báječně kořeněnou omáčkou vonící citrónem, pomerančem a bylinkami na tagliatellích je prostě dobrota a pochutnáte si na ní i v teplých až horkých letních dnech.

Problém bude možná sehnat maso: tady ho prodává každý řezník už pod názvem "osso bucco". Podívejte se tedy ve vašem obchodě do regálu s telecím masem. Mají tam cosi kulatého, co jsou vlastně příčně nakrájené na plátky o tloušťce cca 3cm a váze cca 200g s kostí (nebo bez)? Jestli ano, máte vyhráno.

Potřebujete (pro 6 osob):
6 kusů masa z telecího stehna
1 mrkev
1 menší celer, nebo ještě lépe celerovou nať
1 cibuli
1 konzervu rajského potlaku
1,5kg čerstvých oloupaných rajčat (loupání půjde samo, když rajčata na půl minutky ponoříte do vroucí vody)
kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
kůru z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
sklenici suchého bílého vína
2 kostky vývaru
stoužek česneku
dvě lžíce petržele
rozmarýn, tymián a šalvěj

Nádobí: pánev, hrnec

Maso posypete moukou a necháte jemně opéct na másle nebo na oleji

V hrnci necháte jemně opéct na másle cibuli, česnek, celer, mrkev a petržel.

Když je zelenina trochu změklá, přidáte rajčata, protlak, víno, kůry a jednu kostku bujónu. Pořádně promícháte.

Přidejte maso, druhou kostku bujónu a ostatní aromatické bylinky. Přiklopte a nechte dělat na mírném ohni co nejdéle. Ideální je nejméně hodinu, ale já někdy maso nechám dělat až dvě hodiny. Pak se úplně rozplývá na jazyku.

Servírujte s tagliatelle, alespoň tak je to italská klasika. Dobrou chuť!

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Já mám od kamarádky z Itálie tento recept, který se mírně liší jenom v tom,že se po uvařeni vmichá gremolata, což je strouhaná citronová kůra smíchaná s petrželkou.Také je dobré jednotlivé kousky masa svázat provázkem,aby podržela tvar.