pátek 13. června 2008

Hruškový tarte tatin, čili koláč pečený vzhůru nohama...s kořením

O koláči sestren Tatinových už jsem psala. Tradičně je z jablek, ale také ho můžete udělat hrušek. Opět se jedná o poměrně dietní dezert: takže hurá do toho!

Potřebujete:
5 hrušek
1 listové těsto
polévkouvou lžíci medu
jeden vanilkový cukr
cca 50g másla
lžičku skořice
špetku mletého ženšenu (v prášku)
tři špetky muškátového oříšku
dva rozdrcené hřebíčky

Nádobí: formu na pečení cca 23 cm v průměru, a nejlépe ohnivzdornou, abyste ji mohli použít i na plotnu: pokud nemáte, tak budete potřebovat ještě hrnec. A troubu.

Oloupete hrušky, rozkrojíte je napůl a odstraníte všechno, co se nejí.

Ve formě, nebo případně v hrnci rozpustíte máslo, přidáte med, cukr a koření a necháte zkaramelizovat. Pak buď přidáte hrušky (pokud máte tu formu, co jde na plotnu), nebo poskládáte hrušky do formy a nalijete na ně karamel z hrnce: v obou případech je necháte buď na ohni dvacet minut nebo v troubě cca 20 minut.

Necháte vychladnout a pak přiklopíte těstem, které zahrnete u okrajů dospod. Pečete ještě 30 minut v troubě na 180 stupňů. Dort vyndáte, a když je teplý (ne horký), vyklopíte ho, aby byl hruškami nahoru.

Můžete servírovat se šlehačkou nebo bez. Dobré, že?

Žádné komentáře: