úterý 10. června 2008

Těstoviny s plody moře

Že těstoviny nejsou úplně typicky francouzské jídlo, to ví asi každý. I když se tady pod Alpami prodávají typické ravioli "dauphinois", tj. pocházející odsud, nebo tzv. crozets (na čtverečky nakrájené silnější těstoviny)...však jsme ale také na hranici s Itálií. Tyhle těstoviny se ale obvykle jedí se slaninou, sýrem a podobnými věcmi, na které je v létě tak trochu moc horko. A protože dneska konečně po měsíci přestalo pršet a začalo tak trochu něco jako jaro, nabízím klasický středozemní recept na úpravu nejlépe farfale, ale též penne:

Potřebujete:
asi kilo mušlí
krevety nejlépe nevařené (šedé), krabí klepeta, svatojakubské mušle a co já vím, co ještě najdete
trochu suchého bílého vína
čerstvou petržel
stroužek česneku
1 šalotku (nebo v nejhorším malou cibuli)
trochu oleje
farfale
sůl a pepř

Nádobí: hrnec, pánev

Dáte vařit farfale. Očistíte mušle, vyhodíte ty otevřené.

Na pánev dáte kapičku oleje, necháte v něm chviličku dělat česnek a přidáte krevety. uschovejte v teple.

Přidejte trošičku oleje, minutku nechte dělat svatojakubky a krabí klepeta (pokud máte jako já, ta již vařená, pokud máte syrová, nechte je dělat déle s krevetami). Uschovejte s krevetami v teple.

Přidejte trochu oleje, nechte zesklovatět, stále na téže pánvi, cibuli nebo šalotku, zalijte trochou bílého a přidejte mušle. Vyndejte je hned, jak se otevřou, dejte do tepla.

Vývar na pánvi nechte zredukovat asi na polovinu.

Vyndáte farfale, smícháte s mořskými plody a s omáčkou, posypete čerstvou petrželí a je to!

Další varianta je, že po vypaření vína přidáte do omáčky trochu smetany, opět necháte trochu zhoustnout a místo petržele přidáte kopr...

Žádné komentáře: