Pstruh je vynikající dietní ryba. V Čechách jsem ho ale vždycky viděla smaženého, nebo aspoň tak trochu smaženého, což podle mě kazí trochu přirozenou chuť jeho masa.
Potřebujete:
75 gramů mandlí nakrájených na plátky (to se prodává, osobně nevím, čím to krájejí...)
4 pstruhy, každý cca 250g (jak vidíte, recept je pro 4 osoby...)
200g mouky
70g másla
1 až 2 citrony
1 polévkovou lžíci nejlépe čerstvé petržele
1 polévkovou lžíci octa (balzamovaného, pokud možno, vinného nebo alespoň nějkého jemnějšího než toho nejlevnějšího...)
sůl a pepř
Nádobí: trouba, velká pánev (nebo dvě menší)
Předhřejte troubu na 200stupňů a dejte do ní v pečícím papíru zabalené mandle, aby se opražily do zlatova
Omyjte ryby a osušte je. Pak je popepřete a posolte. V talíři s moukou je obalte z obou stran, a pak oklepte, abyste se zbavili přebytečné mouky.
Rozpalte na pánvi 50 g másla (tak, aby se nepřepálilo) a nechte v něm pstruhy dělat nejdřív na silném ohni (rychle osmahnout), a pak cca 5 až 7 minut na mírném (10, pokud jsou pstruzi opravdu velcí). Nakonec přidejte mandle.
Vyndejte pstruhy, polijte je dvěma polévkovými lžícemi šťávy z citrónů, posypejte je petrželí a nechte je někde, kde vám nevychladnou (například v té ještě nevychladlé troubě...)
Do pánve přidejte ocet a zbylých 20g másla. Když je rozpuštěné, nalijte to na pstruhy a můžete servírovat.
Servírovat, ale s čím? Rýže, brambory...možná. Já preferuju tohle jídlo zásadně s quinoou. Quinoa je tak trochu jako rýže, ale pochází z Bolivie. Říká se jí "jihoamerická rýže". Je vynikající a příprava není komplikovaná. Doporučuju vyzkoušet!
Bez závazků
před 6 lety
Žádné komentáře:
Okomentovat