neděle 1. června 2008

Quiche s cuketami

Quiche, tradiční francouzský slaný koláč, je dobrý předkrm, příloha k salátu, i jídlo s sebou na piknik. Receptů je spoustu. Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších, který dělám pravidelně a který pravidelně též sklízí velký úspěch u hostů. A to je u quiche co říct, protože se jedná o tak běžné jídlo, že abyste dostali pochvalu i několik všetečných otázek, proč to má tak dobrou chuť, na to to musí být quiche prvotřídní. Trik, proč je to tak dobré, spočívá v tom, že na cukety čerstvě nastrouháte kvalitní parmezán. Pokud se tedy recept rozhodnete nějak modifikovat, radím Vám, typu sýra neměňte.

Potřebujete:
2 střední cukety
asi 100g strouhaného sýra, nejlépe parmezánu
25cl smetany
3 vejce
těsto: tzv. máslové, alespoň tak mi to řekl slovník: prostě pate brisée. Tady je návod.
hrst čerstvé bazalky
trochu olivového oleje
sůl a pepř

Nádobí: forma na pečení, cca 26 cm v průměru a cca 3cm vysokou, trouba

Rozválíte těsto, dáte ho do formy, propícháte trochu vidličkou, aby se nevyboulilo, a dáte předpéct na 200 stupňů na cca 10 minut (dokud není trochu zlatavé) do trouby.

Mezitím nakrájíte cuketu a necháte ji pomalu zesklovatět na oleji.

Rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte bazalku, sůl a pepř.

Když je těsto předpečené a trochu vychladlé, dejte na něj osušené cukety z pánve, posypte sýrem, zalijte rozšlehaným vejcem a dejte to ještě na 25 minut na 200 stupňů do trouby.

A je to! Jednoduché, že?

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, náhodou jsem našla tvůj blog před vyhotovením svého prvního quiche a asi se tady budu i nadále mocně inspirovat, jsou tu samé dobroty! Bon ap:-) Lucka

Tereza řekl(a)...

Dekuju za komentar a doufam, ze se quiche zdaril! Jinak dobroty jsou ozkousene, nic, co mi nechutna, tu neni :-).

Tereza řekl(a)...

pro sariBMW: nevim, kam se ten tvuj komentar podel, tady neni, ale cetla jsem ho a jsem rada, ze zlodejskym prodejcum quichu vypalis rybnik! A moc se tesim, az se nekdy dostanu k filmu J a J, v kinech uz to neni, tak to nekde stahnu!