sobota 28. června 2008

Carpaccio z hovězího masa

Včera si masožrouti moc nepošmákli, abych to řekla lidově. Tak pro ně mám něco dneska: vegetariáni a těhotné ženy ať raději dál nečtou. Vegetariáni by se mohli zhrozit a těhotným ženám by se mohlo zastesknout po tataráku...

Carpaccio je klasická příprava syrového hovězího, ale dnes se (s jiným kořením) dělá z různých dalších ingrediencí, například z ryb a mořských plodů (okořeněných ovšem zcela jinak než hovězí). Hovězí, které se dá konzumovat syrové, ale najdete v Čechách i na Moravě určitě snadněji než čerstvého lososa. A navíc, hovězí carpaccio je klasika.

Takže: potřebujete kvalitní hovězí, nejlépe svíčkovou. A potřebujete ji nakrájet na tenounké plátky. To může udělat buď řezník, pokud máte dobrého řezníka, nebo to můžete udělat doma. Na to je nejlepší dát maso na půl hodiny do mrazáku, bude se vám krájet lépe.

Dále potřebujete:
parmezán
pár lístků bazalky
3 lžíce oleje
1 lžíci citronové šťávy
pepř a sůl

Připravíte si zálivku z oleje, šťávy, soli a pepře. Dáte ji na nakrájené maso (uvedené množství je na kilo masa) až těsně před servírováním. Ano, na syrové maso. Dneska žádné nádobí nepotřebujete! A na zálivku přidáte malinké kousky parmezánu a posypete bazalkou. A je hotovo!

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

carpaccio se jí z limetkou-né s citronem + kapary a nedávají se tam bazalkové lístky ale jiné, ted nevím jak se jmenují, ale vypadají jako mlíči. také se solí a pepří až na stole zároveň tak i olivový olej. před servírováním se posype mex.kořením.doporučují si zajít do mexické restaurace. také to nezkazíte s trochou papriček jalapanes

Tereza řekl(a)...

Souhlasim, ze limetka ma jemnejsi chut, nez citron, takze je to zajimavy tip. Mlici bude asi roketa, ne? Myslim, ze to take muze byt zajimava varianta misto bazalky. Rozhodne vyzkousim.
Zalivka se muze nalit tesne pred tim, nebo se to muze ochutit az na stole, to je podle me jedno. Co se tyce kapary, ja je zrovna jen tak z nalevu vyndane nemusim, a myslim, ze na carpacciu prebijou zbytecne chut masa. Stejne tak ostre koreni na syrove kvalitni maso. Ale proti gustu zadny disputat.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den! S carpacciem to neni uplne tak, jak je zde publikovano. Davat do mrazakau na 30 minut kvalitni svickou z kusu masneho plemene, ktere se paslo na jhoamerickych pampach a od jehoz porazky ubehly cca 3 mesice je s prominutim zhovadilost (z takoveho masa by carpaccio melo byt, stejne tak jako steak ci tatarak) Svickova se cela vyvaze do tvaru a pak se vysusuje ve smesi cukru, morske hrubozrne soli a bylinek a to nekolik hodin. Takto pripravena a ocistena svickova se pak kraji na tenke platky (a serviruje se na s cerstve nahrubo umletym peprem a pokapana emulzi extravirgin oliveho oleje a limetkove stavy. Navrch prijdou parmezanove hoblinky a platky lanyze, v horsim pripade muzou byt i kapary (ne nakladane). Jirka D.

Tereza řekl(a)...

Mmmmm, to zni vyborne. Nevim tedy uplne, jak to myslite s tim vysusovanim, do jakeho tvaru se to vyvaze (jako jenom se to vyvaze aby to drzelo tvar?) a kdyz dodate recept na to, kolik čeho na to vysušování, bylo by to úžasné. Co se týče mrazáku, souhlasím, ale také je pravda, že pokud někdo nemá ani výborný nůž a zručnost maso tenoučce nakrájet, ani řezníka, který tuto práci odvede za něj (no jo, jenže jak to maso pak doma vysušit, že...), může to být pomůcka, masu se za 30 minut moc nestane, jenom trochu ztuhne, nezmrzne. Mimochodem, kde sháníte ono maso z pamp? Někde v Čechách se dá dostat? A kde sháníte lanýže? Kolik v Čechách stojí?

Ve Francii jsem nikdy jinak carpaccio s kapary neviděla, dává se tu bazalka, doporučuji vyzkoušet.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den Sarko! Dekuju Vam, ze jste muj predchozi komentar nevzala nijak urazlive. Pokusim se ric neco vic. Jako mimoprazsky (Plzen) mam v podstate jedinou moznost, kde sehnat kvalitni suroviny (treba paraguaysky nizky rostenec, ten sem kupoval naposledy)a to v Makru. Cely "kousek" masa vazil neco pres 3kg a dal sem za nej neco okolo 1500Kc (myslim ze super cena/vykon) Byk byl porazen v pulce kvetna, takze maso bylo cca 3 mesice vyzrale... Snedli sme jej s prateli v podobe steaku grilovanych na zulovem kameni, ale to je na dalsi prispevek. K tomu carpacciu...3 mesice vyzrale maso ma jiz ponekud "blativejsi" konsistenci a nasinci uz nevoni, tzn vysusovani smesi cukru, hrubozrne morske soli a sekanych bylinek (pres noc nejlepe)se maso ponekud ztuzi a nepatrne provoni. Kilo lanyzu stoji klidne desitky tisic korun, takze jsem je jedl pouze jednou a to na sluzebni ceste v Italii, bylo jimi opravdu lehounce zastrouhano rissotto a vcere pro 3 lidi stala nekolik set Eur. Pouzivam "pouze" lanyzovy olej (takez z Makra). Co se jeste carpaccia tyce, netvrdim ze mnou popsany recept je to nejpravejsi carpaccio, ale napr. dnes se do gulase take dava paprika i kdyz puvodni recept pastevcu dobytka (na carpaccio se puvodne snad v Benatkach tusim pouuzival jakysi vajecny preliv), z madarskych pust je dosti jiny. Jirka D.

Tereza řekl(a)...

Diky za upresneni s tim vysusovanim, urcite se nekdy bude hodit a diky za tip na to, kde se daji sehnat dobre ingredience!