čtvrtek 5. června 2008

Vepřová pečeně na černém pivu se švestkami

Tahle dobrota pochází z Vlámska, ale tak trochu připomíná i některá staročeská jídla. Je to zimní jídlo, ale pochutnáte si na něm i za deštivých dnů jako je ten dnešní. Výhoda je, že jídlo je ještě lepší ohřívané.

Potřebujete:
kilo vepřového (na pečeni)
125g sušených švestek (nutno vypeckovat, jinak hrozí vylomení zubu)
brambory, nejlépe malé a nové
2 cibule
4 šalotky
1 velkou mrkev
1 celerovou nať
2 jalovcové bobule (pokud nemáte, asi se bez nich obejdete)
2 větvičky tymiánu
1 bobkový list
špetku rozmarýnu
4 polévkové lžíce mouky
čtvrt litru černého piva
sůl a pepř

Nádobí: jeden velký hrnec

Nakrájíte cibuli, šalotku, mrkev a celerovou nať na větší kousky. Necháte je jemně opéct ve velkém hrnci na trošce másla s kořením

Přidáte vepřové a necháte ho "zatáhnout" po všech stranách (tj. musí změnit barvu...jako, když děláte guláš)

Posypete moukou a pořádně promícháte, aby se nedělaly hrudky

Přidáte pivo a sušené švestky. Přidáte sůl a pepř a necháte vařit na mírném ohni nejméně hodinu (maso musí být měkké).

Pak přidáte brambory a vaříte ještě cca 15 minut (dokud nejsou měkké)

A je to! Pokud je omáčka moc řídká, zahustíte ji moukou. Pokud je moc hořká, můžete do ní připat trochu smetany. Tak dobrou chuť!

Žádné komentáře: