středa 25. června 2008

Cibulový koláč

Také se v Čechách udělalo tak šílené vedro? Tady ano. Čas nechat se inspirovat recepty z horkého jihu Francie. Cibulový koláč je jeden z nich. Je vynikající se zeleným salátem. Budete potřebovat bešamel: nedoporučuju kupovat hotový (speciálně ne od Knorru, to, co najdete v předražené krabici nemá s bešamelem nic společného). Udělat bešamel je jednoduché, tady je recept...

Potřebujete:
těsto, nejlépe máslové (pâte brisée)
kilo cibule
200g másla
špetku cukru
150g kulaté rýže nebo 3dl bešamelu
sůl, pepř
40g strouhanky

Nádobí: formu na pečení cca 28cm průměru a 3cm vysokou, troubu.

Nejdříve připravíte "Purée Soubise", kašičku z cibule. To není zcela jen tak. Nejdřív nakrájíte cibuli na kolečka, dáte ji do osolené vody a přivedete do varu. Pak zcedíte.

Následně dáte cibuli do hrnce z 100g másla, solí, pepřem a špetkou cukru. Dusíte cca 30 až 40 minut.

Mezi tím uděláte bešamel nebo rýži po kreolském způsobu, což je vaření rýže ve trojnásobku vody nejdříve na prudkém ohni a poté na mírném, až do vstřebání vody...

Přidáte bešamel nebo rýži do cibule, zamícháte a necháte vařit ještě 20 minut.

Mezi tím dáte těsto do formy a necháte udělat do běla v troubě na 200 stupňů.

Když je kašička hotová, přidáte ještě cca 75g másla a dobře vmícháte.

Vyndáte těsto, zvýšíte teplotu trouby na 250 stupňů, a mezi tím na těsto nandáte všechnu kašičku a posypete celý povrch strouhankou. Můžete přidat zbytek másla, ale podle mě to není nutné.

Koláč pečete 15 minut. Servírujte teplý nebo studený, nakrájený na úzké díly. Jak jste si všimli, je to docela koláč plný másla, takže "zaplácne". Nezapomeňte ho servírovat s kupou salátu!

Žádné komentáře: