Typů francouzských koláčů s jablky je celá řada. Na blogu najdete recept na tarte Tatin, který je francouzská klasika. Zatím nenajdete recept na normandský jablkový koláč, který dělají velmi často různí kamarádi, a já se s ním tedy nenamáhám, ale brzy ho snad doplním. V Normandii prostě dávají jablka do všeho: aby ne, když jich tam mají tolik. A tak tam kromě jablkového koláče můžete ochutnat i calvados nebo cidre (který je tedy vlastně původem z Bretagne...): v deštivém normandském počasí je evidentně potřeba občas přeměnit jalbko také na něco ostřejšího.
Možná proto, že v Grenoblu celý víkend leje jako z konve, vám nabízím dneska tedy recept na jalbkový a hruškový koláč. Nebudete na něj potřebovat tolik ovoce, jako na klasický normandský koláč, dokonce bych označila tenhle recept za efektní pro zpracování pár kousků ovoce, které se začínají nevábně svrašťovat, a vy je nechcete vyhodit. A uvidíte, je to koláč vynikající, poměrně dietní, a navíc hezky vypadající.
Potřebujete:
cca 2 jablka
cca 2 hrušky
1 lžíci skořice
3 vejce
100g mouky
1 lžíci cukru
20cl smetany nebo šlehačky
sáček prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
špetku soli
4 polévkové lžíce medu
hrst na plátky nakrájených mandlí
Nádobí: formu na pečení (prakticky jakoukoli: já používám kulatou o průměru 20cm, ale dala by se použít i větší), mísa a metla
V míse šlehejte cukr, vejce a vanilkový cukr,
Přidejte skořici, mouku, sůl, prášek do pečiva a smetanu.
Oloupejte jablka a hrušky a zbavte je všeho, co se nejí. Nakrájejte je na tenké plátky.
Nalijte těsto do formy, pokryjte je plátky ovoce a posypte mandlemi.
Pečte na 200 stupňů půl hodiny. Po vytažení z trouby polijte koláč teplým medem.
A hotovo. Koláč je vlahý, nepříliš sladký, ale o to víc vyniká chuť ovoce. A k tomu ty křupavé mandličky....aaaaach!
Bez závazků
před 6 lety
1 komentář:
jaká mouka,?
Okomentovat