středa 10. září 2008

Coulant au chocolat aneb Čokoládový dezertík tekutý uvnitř

Pokud jste závislí na čokoládě, mělo by ministerstvo zdravotnictví na tento recept napsat: konzumovat pouze v rozumném množství. Coulant au chocolat je dezert, na kterém si pochutnám i já s Hvězdopravcem, ačkoli jinak ani jeden nejsme na sladké. Ale lehoučká pěna čokoládová pěna, která skrývá uvnitř tekoucí čokoládu je i pro nás prostě pokušení.

Tak dost řečí a do toho:

Potřebujete (pro 3 až 4 osoby):
125 g čokolády (nejméně 60% kakaa, já používám dokonce 70%, je to lepší)
90g másla
3 vejce
80g cukru
30g mouky
trochu másla a cukru na vymazání formiček

Nádobí: tři nebo čtyři kulaté mističky, které můžete dát do trouby, metla na šlehání, malý hrnec. Nutná je také lednice, ale to asi v kuchyni máte :-).

Dejte do hrnce čokoládu a máslo a rozehřejte je. Nechte vychladnout za občasného míchání, aby vám směs neztvrdla.

Ušlehejte vejce s cukrem až do běla. Doporučuju použít šlehač a vyšlehat opravdu co nejvíce.

Postupně přilijte vychladlou čokoládu a nakonec i mouku.

Mističky na pečení vymažte máslem a vysypte vevnitř cukrem tak, aby zůstala jen jedna vrstva cukru. Nalijte do nich čokoládové těsto a dejte nejméně na 20minut do lednice.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Dejte do ní mističky se směsí, které vychladly v lednici. Pečte cca 8minut. Tohle doporučuju ozkoušet, každá trouba peče přeci jen jinak.

Dezert musí být vevnitř úplně tekutý, ale musí jít vyklopit a držet pohromadě. Doporučuju servírovat s čerstvým ovocem, například s malinami. Nebo můžete po vytažení z trouby a vyklopení dezertu do středu opatrně zasunout dílek bílé čokolády.

Tak co, jste závislí? Obávám se, že ano...doufám, že mě nakonec ještě nezažalují...

1 komentář:

Madla řekl(a)...

Ty bláho, tak tohle musím vyzkoušet, připomíná mi to můj oblíbený lava ckae :-) V Čecháchc je teď zima jen to praští(dnes ráno 17 stupňů pod nulou), takže čokoláda v jakémkoli skupenství je u nás doma vítaná :-)
Máte úžasný blog a já vám moc děkuji za inspiraci, kterou přinášíte i do mé kuchyně: http://madlinakuchyne.blog.cz/