sobota 20. září 2008

Boeuf bourguignon čili hovězí po burgundsku

Včera jsem si všimla, že někdo hledal tento recept na mých stránkách...a že ho nenašel, protože zde tenhle recept nebyl! Taková ostuda! Velká klasika, kterou navíc obohacujeme pravidelně naše večírky mezi kamarády, popíjejíce burgundské u bublajícího hrnce! Takže to spěchám napravit, přesto, že si na tohle jídlo ještě nejakou dobu budu muset nechat zajít chuť: na party teď na nějakou dobu zapomeneme, protože Hvězdopravec musí dodělat doktorát, já se (stále) snažím shodit špíček na břiše, a navíc je pořád docela teplo...

Na hovězí po burgundsku budete především potřebovat burgundské víno. Tendence vařit na levném krabicovém víně je jeden z velkých omylů české kuchyně. Víno musí dát masu chuť, a aby tak mohlo učinit, musí samo nějakou mít a pokud možno ne onu hořce nakyslou, kterou má většina našich červených vín. Takže, pokud si chcete pochutnat, budete muset sáhnout trochu do kapsy, nebo poprosit někoho z Francie, aby vám přivezl burgunské aspoň za 3euro láhev. Že je to nějaké levné? Inu, otázka spíš je, proč se v ČR prodává to nejhnusnější francouzské stolní víno za 150korun, když byste přitom stejnou láhev objevili ve zdejších supermarketech za cca 1euro. Ale dost lamentování. Nakupte vína víc, ať se kromě masa napijete také vy, naložte maso a obvolejte kamarády, že nazítří bude velká bašta.

Aktualizace z 18.4.2010: Nedávno jsem se přiučila tento nový recept na boeuf bourguignon, který se navíc dělá v troubě. Je vynikající, ale ne vždy má člověk například na horách k dipsozici troubu, a proto ho zde přikládám jako inspiraci, aniž bych odstranila starý recept. I ten ostatně můžete zkusit v troubě...

Potřebujete:
1,5kg hovězího masa na pomalé vaření (stačí tedy jenom o něco kvalitnější maso než na guláš)
100g slaniny
tucet jarních cibulek
20g másla
lžíci olivového oleje
stroužek česneku
lžíci mouky
bobkový list
tymián
sůl a pepř

Na marinádu:
1 velkou cibuli
2 hřebíčky
1 mrkev
6 zrnek pepře
1 láhev burgundského

Nádobí: velký hrnec, mísa, pánev, malý hrnec

Nakrájejte maso na kostičky jako na guláš a dejte ho do mísy. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a koření. Zalijte olejem a vínem a nechte v chladu naložené cca 12 hodin. Můžete i méně, ale ne méně než 3 hodiny. A také ne o moc více, alespoň můj řezník to tvrdí.

V den vaření necháte vařit v malém hrnci slaninu ve vodě cca 3minuty, pak ji vyndáte, osušíte a nakrájíte. Pozor, vodu budete ještě potřebovat!

Oloupete cibulky. Dáte do malého hrnce s 20g másla, které necháte rozpustit. Přidáte cibulky, zalijete trochou vody, přidáte trochu soli a tři špetky cukru a necháte vařit cca 15 minut, dokud se nevypaří voda. Pak necháte ještě 5 minut, aby cibulky zezlátly.

Vyndáte maso z marinády a pořádně ho osušíte.

V hrnci rozpálíte pořádně olej a na něj dáte maso, aby se zavřelo. Zaprášíte moukou a necháte trochu opéct. Pak přidáte česnek, slaninu, opečte a zalijete vodou, ve které jste slaninu vařili. Zalijte také zcezenou marinádou. Pokud je tekutin málo, přidejte vodu. A nezapomeňte na tymián a bobkový list. Nesolte, dokud maso není měkké!

Nechte vařit dvě hodiny na mírném ohni. Otevřete si láhev a povídejte s kamarády.

Po dvou hodinách, pokud je maso měkké, přidejte cibulky a nechte ještě chvíli vařit.

A je to. Servírujte s bramborem. Tak pěknou party!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jo, přesně tak to dělám. Nejlépe v kameninovém hrnci 2,5 hodiny v troubě. A pak je to hmmmm, mňam. clayman2

Anonymní řekl(a)...

Děkuju moc za recept, bylo to vynikající a manžel měl pocit, že je zpátky v Paříži, kde ochutnal originál...Mám vaše recepty ráda a chodím se inspiroat dost často. Alena K.

Unknown řekl(a)...

Ahoj. Já dělám Boeuf skoro stejně, jen přidávám i mrkev z marinády a na závěr dávám kromě šalotek i žampióny...