neděle 18. dubna 2010

Nový recept na boeuf bourguignon, čili hovězí po burgundsku

Na mých stránkách dlouho visel tenhle recept na boeuf bourguignon, kde se maso nakládá do vína a následně se vaří v hrnci. U Fabrice jsem ale našla jeho rodinný recept, který nejen, že se nenakládá, navíc se ale dělá v troubě. Vyzkoušela jsem ho a moje nadšení je velké. Kromě toho Fabrice doporučuje jako přílohu bramborovou kaši (na rozdíl od té české dělané bez mléka). Obojí bylo vynikající a skoro bez práce, takže si recept nemůžu nechat pro sebe.

Potřebujete:
800g předního prorostlého hovězího
2 mrkve
1 cibuli
tymián a bobkový list
lžíci mouky
půl litru burgundského (v Chile se snažím alespoň o Pinot Noir)
půl litru vody
kostku bujónu
sůl a pepř
2 stroužky česneku

125 plátků slaniny
hrst žampionů

1 kg brambor
bobkový list
máslo, olivový olej
muškátový oříšek

Nádobí: hliněnou nebo litinovou nádobu s víkem, hrnec

Maso nakrájejte na kostičky, nakrájejte též mrkev a cibuli. V hrnci (nebo přímo v litinové nádobě, pokud je možné dát ji na vařič), nechte zavřít maso, pak přidejte mrkev, cibuli, nechte trochu podusit a zaprašte moukou. Zalijte vínem a vodou, přihoďte kostku bujónu, bobkový list , tymián a celé stroužky česneku. Uveďte do varu. Pak buď vložte přikryté do trouby, nebo přelijte do uzavřené nádoby, kterou do trouby můžete dát, a dejte péct na 200 stupňů dvě hodiny.

Před servírováním osmahněte slaninu, aniž byste ji vysušili, a pak ve stejné pánvi nechte osmahnout žampióny.

Uvařte brambory s bobkovým listem, rozmačkejte je vidličkou a přidejte máslo a olivový olej.

Přeceďte omáčku, vraťte do ní pouze kousky masa a servírujte s kaší a s kousky slaniny a žampionů. Je to dobrota!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Diky. Bylo to uzasne a pritom je to tak jednoduche!
Jaromir

Tereza řekl(a)...

To jsem rada, ze hovezi chutnalo! A jeste jednou dekuju Fabricovi za tenhle vyborny recept!

Anonymní řekl(a)...

Terezo, děkuju za super recept. Vařím podle něj od r.2010 a až teď jsem si uvědomila, že jsem nepoděkovala. Velká škoda, že už nepřidáváte nové recepty! Zdravím Alena