úterý 20. dubna 2010

Čokoládová pěna s jablky

Mousse au chocolat, neboli čokoládová pěna, je velká francouzská klasika a můžete se s ní setkat všude, od výborných restaurací až po studentskou menzu. Kde je pěna pochopitelně supermarketová, kelímková. Udělat pěnu doma je ale nejen zdravější, ekologičtější, chutnější, ale také velmi lehké. Kombinace čokolády s jablky je také vynikající. Uvedený recept, k němuž jsem získala inspiraci opět u Fabrice, je jednoduchý dezert, na kterém si ale spolehlivě pochutnáte. Servírovat ho budete ve skleničkách, které umožní vidět dvě vrstvy (jablka a čokoládu). Francouzi tomuto způsobu servírování říkají verrine.

Potřebujete (pro 2 osoby):
2 bílky
80g opravdu hořké čokolády
30ml smetany
trochu skořice
20g cukru
2 jablka
máslo
panáka rumu

Nádobí: šlehač, hrnec, dvě hezké skleničky

Rozkrájejte jablka na kostičky a nechte je osmahnout na másle. Přidejte lžíci cukru, trochu skořice, zalijte rumem a flambujte. Jablka se vám nesmí rozvařit na kaši.

Nechte vychladnout a zatím začněte šlehat sníh. Když je sníh opravdu pevný, přidejte zbytek cukru (cca 12g) a všlehejte. Pak nechte roztát čokoládu se smetanou. Vznikne kaše. Když trochu vychladne, aniž by ztuhla, začněte postupně všlehávat sníh.

Na dno skleniček dejte jablka a zalijte pěnou z čokolády. Nechte utuhnout v ledničce alespoň hodinu. A dezert je hotov

2 komentáře:

neal.cz řekl(a)...

Bylo to výborné. Až poté co jsme tu dobrotu snědli mě napadlo, že rumem asi nebyl míněn tuzemák. I tak to nemělo chybu. Těším se až vyzkouším další recepty z tohoto blogu.

Tereza řekl(a)...

:-) ja myslim, ze tuzemak uplne staci. Rozhodne bych se kvuli trosce rumu na flambovani neshanela po karibskem, pokud ho jinak nepijete, je to zbytecne utraceni. Jinak preju pekne vareni!