pondělí 19. dubna 2010

Další mušlová radovánka

Tady jsem vám dala recepty na jednoduché a efektní mušlové jednohubky na aperitiv, které uděláte aniž byste museli mazat miniaturní porce pomazánky na miniaturní kousky chleba, což je přesně věc, kterou já vůbec neumím. Použité mušle byly slávky (s černou lasturou), svatojakunské mušle a machas, typické chilské mušle. Díky Fabricovi, mé velké kuchařské insipraci, jsem se přiučila další mušlovou radovánku, tentokrát z mušlí z bílou lasturou, tedy palourdes, nebo-li almejas.

Věrná čtenář ví, že podle Fabrice vařím opravdu hodně. A víte, co je velká novinka? Na Fabricově blogu jsem se dozvěděla, že se právě přestěhoval. Velmi daleko. Mezi oceán a hory. Kam tedy? No přece do Chile...

Potřebujete (pro 3 lidi):
asi 1kg škeblí
2 šalotky
2 stroužky česneku
trochu bílého vína
50g másla
hodně placaté petržele
plátek sušené šunky
tři lžíce strouhaného parmezánu
olivový olej

Nádobí: mixér, hrnec, plech

Očistěte mušle. V hrnci na troše oleje osmahněte jednu šalotku a jeden rozetřený stroužek česneku. Zalijte vínem a když vře, přidejte mušle. Nechte vařit, dokud se mušle neotevřou. Pak nechte vychladnout.

Nechte změnknout máslo. Mezi tím oloupejte druhou šalotku, natrhejte petržel, přidejte česnek, šunku a nastrouhaný parmezán a všechno vložte do mixéru. Přidejte máslo a rozmixujte.

Vyhoďte polovinu lastury. Mušle v druhé polovině dejte na plech, do každé mušle dejte trochu směsi z mixéru a nechte zapéct 10 minut na 180 stupňů. A aperitiv je připraven!

Žádné komentáře: