sobota 14. listopadu 2009

Mušlové radovánky

Když nám přijde návštěva, snažím se vždycky na aperitiv udělat něco malého k zobání. Jsem ale příšerná patla, která při mazání chlebíčků každý druhý upustí na zem a statisticky tak ověřuje, že ano, vždycky to spadne tím namazaným dolů. Proto nemám nikdy dost receptů, které by to malé k zobání vytvořily bez velké námahy a risku totálního zmazání kuchyně. Jedním z těchto receptů jsou moje "mušlové radovánky". Potřebujete na ně čerstvé mořské plody. Ale zdá se mi, že se občas najde čtenář, který sídlí někde, kde se tato ingredience dá sehnat, a proto vám tenhle recept přináším. Inspirací k receptu mi byl chilský zvyk sypat na všechno sýr, včetně mušlí, čímž vznikl zřejmě chilský recept a la parmesana. Co na tom, že v Chile pravý parmezán seženete náhodou tak jednou za rok a zaplatíte za něj víc než za opravdu dobrou lahev vína. I z různých náhražek není tenhle recept úplně špatný, i když, originál je originál.

Potřebujete:
cca 1kg mušlí (myslím těch z černou lasturou)
alespoň tři svatojakubské mušle na osobu
pokud náhodou seženete nějakou jinou mušli obecnou, můžete to zkusit též. Já jako třetí typ mušle používám "machas", v angličtině "razon clams", v ostatních jazycích nevím.
smetana
confit z rajčat
parmezán

Nádobí: velký hrnec, pekáč
Omyjte všechno mořské, očistěte svatojakubské mušle, pokud to tedy už neudělal hodný pan rybář.

V trošce vařící vody nechte zvlášť otevřít jednotlivé druhy mušlí. Svatojakubské mušle jsou po očištění bez lastury, takže je jen na minutku vhoďte do vařící vody (na minutku přesně, jinak se vám zcvrknou).

Sundejte z mušlí svrchní část lastury (tj. tu, na které není nyní uvařený živočich přilepen). Svatojakubské mušle dejte zpět na umytou lasturu. Na černé mušle dejte trochu confitu z rajčat, na svatojakubské mušle a na machas trochu smetany. Všechny mušle posypte trochou parmezánu a nechte cca 3-5 minut péct v troubě na 200 stupňů. A efektní jednohubky k vínečku jsou hotové...

Žádné komentáře: