sobota 14. listopadu 2009

Confit z rajčat aneb jak si to rajčata zavařila

Hledala jsem marně ve slovníku, jak do češtiny přeložit slovo confit. Dle slovníku byl hned první překlad "maso zalité v sádle". Fuuuuuj! Chudák host v restauraci tedy rychle objedná něco jiného a připraví se tím o takovou pochoutku, jako je confit z kachny, což je kachní maso, dlouze a velmi pomalu vařené ve vlastním tuku. No ano, je to tučné, ale české žlučníky se s tím vyrovnají jako nic. Moje rajčátka ale mnoho tuku nemají. Confit z nich se získá právě tak, že je dlouho a pomalu vaříte ve vlastní šťávě. Je to božský základ pro různá další jídla, rychlá omáčka bez konzervantů na těstoviny, nebo pomazánka na chlebíčky se sušenou šunkou. Jakmile seženu pěkná, červená, sladká rajčata, koupím jich alespoň tři kila a pustím se doma do výroby. Confit pak zmrazím nebo zavařím.

Potřebujete:
na cca 1 kg rajčat
4 neoloupané stroužky česneku
tymián
bobkový list
sůl, pepř, olivový olej

Nádobí: plech do trouby

Oloupejte rajčata, rozkrojte je napůl a vydlabejte z nich jadérka. V podstatě jde i o to zbavit je tím vody, protože confit je jinak řídký.

Dejte rajčata na plech, polijte je malinko olivovým olejem, přidejte bylinky a neoloupaný celý česnek. Neoloupaný česnek má trochu jinou, jakoby oříškovou příchuť a rajčata vám ji krásně natáhnou. Pečte v troubě 2 hodiny na 90 stupňů. Buďte trpěliví! Protože pokud chcete ušetřit čas tím, že zvýšíte teplotu, nebude z toho confit, ale sušená rajčata (v tom lepším případě).

Z plechu odstraňte bobkový list, česnek a eventuelně tymián, pokud ho máte na větvičkách, nechte vychladnout a rajčata jemně nasekejte...a je to! Přeju pěkné vzpomínání na léto!

Žádné komentáře: