pondělí 29. září 2008

Kambala neboli mořský jazyk Mistral

Kambala, francouzsky sole, je mořská ryba s bílým dietním masem. Poprvé jsem ji zkusila dělat včera a opravdu jsme si pochutnali. Úprava "Mistral" se zřejmě jmenuje po známém větru vanoucím ze severu na jih, který dokáže tolik ochladit počasí i moře na jihu Francie. Jako přílohu jsem včera zvolila cukety na česneku, a Hvězdopravec to opravdu ocenil. Příště ale zkusím spíše rýži, quinou, zelené fazolky nebo vařené brambory, protože cukety jsou přeci jen na oleji a v omáčce je dost másla...I když, proti gustu, žádný dišputát.

Potřebujete:
cca 200g filetů z kambaly na osobu

pro 2 osoby potřebujete dále:
1 cibuli
2 oloupaná rajčata
sklenici bílého vína
stroužek česneku
polévkovou lžíci čerstvé ploché petržele
lžíci rajského protlaku
30g mouky
50g másla
2 lžíce strouhanky
sůl a pepř

Nádobí: pánev, pekáč jenom o trochu větší než plocha filetů

Dáte do pekáče nakrájenou cibuli, rajčata, česnek a petržel, položíte na to filety, osolíte, opepříte a zalijete bílým vínem. Pečete v troubě na 160 stupňů 15 minut.

Vyndáte kambalu z pekáče, zcedíte šťávu do pánve a zbytek zeleniny vyhodíte. Pokud nemáte rajský protlak, nebo ho nechcete používat, můžete vyndat ze zeleniny na vyhození rajčata a rozmixovat je v mixéru.

Šťávu v pánvi vaříte, aby se její objem zmenšil na polovinu. Pak přidáte lžíci protlaku, máslo a trochu mouky. Přidáte kambalu, kterou polijete dobře omáčkou z pávne a posypete dvěma lžícemi strouhanky. Necháte vařit na prudkém ohni 5 minut.

A hotovo. Dobrou chuť!

Žádné komentáře: