pondělí 15. září 2008

Zvěřina na víně

Tenhle recept je jediný z těch, které mám na webu, který není tak úplně ozkoušený: zvěřina je tu drahá, a tak jí prostě nedělám. Recept jsem našla pro kamarádku na jedněch svých oblíbených stránkách, které pokládám za opravdu dobré...takže myslím, že pokud vám v mrazáku leží jelení noha, můžete se bez starosti nechat inspirovat. Osobně se mi skoro začínají sbíhat sliny, takže se možná po nějaké té zvěřině podívám. Dokonce ji tu i chovají, takže moje morálně-ekologické cítění může být klidné.

Potřebujete (pro 6 osob):
1 kg masa
1 dl oleje

Na marinádu:
lahev červeného vína (například Bordeaux)
1 stroužek česneku
200g mrkve
2 šalotky
200g cibule
1 bobkový list
1 větvičku tymiánu
1 větvičku rozmarýnu
čerstvou petržel
1 celerovou nať (možné nahradit kořenovým celerem)
1 dl koňaku
1 dl olivového oleje
5 zrnek pepře

Na omáčku:
1 dl vinného octa
20 cl smetany
100g brusinek v přírodním nálevu
100g másla
trochu oleje
40g mouky
sůl a pepř

Nádobí: velký hrnec

Den předem naložte maso s celými šalotkami, velmi nahrubo nakrájenou cibulí a mrkví, s rozetřeným česnekem, bylinkami, nakrájeným celerem a celým pepřem. Zalijte vínem, koňakem a olejem tak, až je všechno maso zakryté. Nechte marinovat dle stáří a typu masa: pokud máte srnčí, bude stačit 6 hodin, u jelení nohy doporučuju nechat marinovat klidně 24hodin.

V den vaření nechte maso okapat a pečlivě osušte. Zceďte marinádu a nechte si jak nálev, tak aromatické bylinky: zbytek můžete vyhodit.

Ve velkém hrnci nechte jemně osmahnout na másle a oleji maso. Když změní barvu, přidejte bylinky a nechte opékat ještě 5 minut.

Zaprášíte moukou, přidáte vinný ocet a nálev z marinády. Uveďte do varu a nechte vařit na mírném ohni dokud maso nezměkne.

Když je maso měkké, necháte ho v teple a propasírujete omáčku (tj. přecedíte ji přes jemné sítko), mimo sporák přidáte smetanu (nesmí projít varem!) a přidejte brusinky.

Můžete také vyndat maso z omáčky těsně před tím, než bude zcela měkké a můžete ho dodělat následujícím způsobem:

Opět osušte maso a nechte ho opéct na pánvi. Pak ho dejte na 15 minut do trouby s trochou másla. Nakonec ho zabalte do alobalu a nechte ho odpočinout ještě 5 minut v otevřené troubě. tedy, tak alespoň praví francouzský recept. Myslím ale, že i bez této poslední operace si pochutnáte. Tak dobrou chuť!

1 komentář:

Radka řekl(a)...

Terko, vyzkousela jsem Tvuj recept a jelen dopadl vyobrne. Musela jsem udelat nekolik uprav, protoze v Albertu v patek odpoledne nemeli ani salotku ani cerstve bylinky, nicmene i tak byl vylsedek meho vikendoveho primo fabulozni, diky, Radka :-)