pátek 12. září 2008

Civet z vepřového

Aj, a zase máme jazykový problém. Civet je dle slovníku srnčí na víně. Civet se ale dá dělat také z králíka a různých jiných mas, která jsou dostupnější než srnčí. Takže bych hlavně podtrhla to víno, kterého budete na civet potřebovat nemálo. A též fakt, že civet má něco společného se zvěřinou...ale lze ho vyrobit také z pokojného růžového prasátka domácího, pokud necháte maso marinovat. Inu, dva dny naložené ve víně změní i to nejlínější prase ve skutečného divočáka...

Potřebujete (pro 8 lidí):
1,6 kg masa na vepřovou pečeni
150g nepříliš tučné slaniny
4 polévkové lžíce mouky
2 polévkové lžíce sluněčnicového oleje
1kg brambor
12 jarních cibulek
1 šalotku
60cl vína
sklenici vody
2 kostky cukru
2 polévkové lžíce plnotučné smetany

A na marinádu:
2 sklenice červeného vína
1 sklenici vinného octa
1 sklenici slunečnicového oleje
1 cibuli
1 mrkev
1 šalotku
1 stroužek česneku
2 větvičky tymiánu
2 bobkové listy
3 hřebíčky
5 zrnek pepře
5 jalovcových kuliček
5 lístků šalvěje
sůl

Nádobí: jeden opravdu velký hrnec s poklicí, jeden menší hrnec, cedník, velká salátová mísa, která se vám vejde do lednice

48 hodin předem musíte připravit marinádu a dát naložit maso. Maso nejdříve nakrájíte na větší kostičky a dáte ho do salátové mísy. Přidáte nakrájenou cibuli, mrkev, česnek, šalotku a všechno koření, osolíte a zalijete olejem, octem a vínem.

Po 48 hodnách se opět vydáte do kuchyně, vyndáte maso z lednice a:

Nakrájíte si cibulky, šalotku a slaninu.

Vyndáte maso z marinády, pořádně ho osušíte.

Ve velkém hrnci necháte rozpálit olej, a necháte v něm opéct slaninu. Pak přidáte maso a šalotku. Když je maso zatažené, posypete moukou a pořádně rozmícháte.

Zalijete vínem a zcezenou marinádou (tj. pouze nálevem). Jediné, co z marinády použijete, jsou jalovcové kuličky. Vyndejte je ze zbytků z cedníku a přidejte do hrnce.

Zakryjte hrnec utěrkou a na to dejte poklici. Nechte vařit na mírném ohni 1 hodinu.

Přidejte cukr a jarní cibulky a nechte opět vařit na mírném ohni 1hodinu a 30 minut.

Během doby vaření oškrábejte brambory a dejte je vařit. Pokud máte dost sil, myslím, že civet je skvělý také s bramborovými knedlíky...

Když uběhne čas vaření, sundejte hrnec z plotny, ochutnejte, zda je omáčka dost slaná a přidejte smetanu. A je to! Trvalo to dlouho, ale stojí to za to...

Žádné komentáře: