pátek 3. října 2008

Doráda neboli pražma s kreolskou omáčkou a ananasem

Doráda je stále jedno z nejvyhledávanějších slov na mém blogu. A protože je to moje oblíbená ryba, spěchám za vámi s novým receptem. Ale před tím trochu teorie. Doráda není jedna, dorád je několik. Jinými slovy, můžete se setkat s několika druhy. Ve Francii je nejběžnější tzv. daurade royale, doráda královská. Najdete jí na tomhle obrázku. Jedná se o poměrně malou rybu, která nakrmí tak jednoho, maximálně dva lidi. Pokud jí dostanete, bude výborná se všemi čtyřmi recepty, které jsem vám dosud nabídla. Je ale možné, že to, co jste koupili, je dorade coryphène, tedy tropický druh dorády, který je mnohem větší, a z nějž obvykle dostanete tedy "pouze" steaky. Maso má podobnou chuť, ale přeci jen ne zaměnitelnou. A na tento typ dorády se tak dobře hodí různé exotické recepty. Jako například ten kreolský, který vám nabídnu dneska. Zkoušela jsem ho poprvé včera, a byla to neuvěřitelná dobrota.

A ještě jedna poznámka pro milovníky nejen kuchyně, ale i pravopisu. Vím, že na blogu je mnoho překlepů, ale to, že píšu chvíli daurade a chvíli dorade, to prosím překlep není. Představte si, že ve francouzštině existují obě pravopisné verze. Zatímco verze dorade je použitelná pro všechny druhy, verze daurade je vyhrazena pro daurade royale. Uf! Chudáci francouzští školáci. Nebo vy si dovedete představit, že by se bramborové knedlíky psaly jinak, než houskové, například jedny s tvrdým a jiné s měkkým i? Raději si nepředstavuju, jak by vypadaly menu restaurací...vrhněme se raději na dorádu.

Potřebujete (pro 4 osoby):
cca 200g dorády na osobu
cibuli
půl paličky česneku
svazek čerstvé petržele
olivový olej
2 citróny
1 červenou a 1 zelenou papriku
250g rýže
50g rozinek
4 plátky ananasu
1 rajče
tymián, bobkový list, sladkou papriku, a - pokud seženete - krabilici, čili cerfeuil
cca 90g lilku, 30g mrkve, 30g cibule, 30g fazolek, 30g mrkve a jedno vejce na tzv. "brunoise de legumes".
sůl a pepř

Nádobí: velká mísa, malá miska, hrnec, pekáč, dobrý nůž nebo robot, pánev

POZOR, opět začínáte marinádou, čili 24hodin předem.

A na marinádu budete potřebovat brunoise de légumes. Nejdřív necháte 2 minuty povařit fazolky. Pak nakrájíte všechnu zeleninu na miniaturní kostičky cca 2mm po okraji. Můžete použít robot, pokud má nějakou dobrou krájecí funkci, ale zeleniny není mnoho a zvládnete to i v ruce s dobrým nožem. Osolíte a spojíte pomocí syrového vejce.

Dále nakrájíte papriky, cibuli, tentokrát na normální kousky, dáte to do mísy, přidáte petržel, sůl pepř, sladkou papriku, nahrubo rozkrájený česnek, tymián a bobkový list. Zalijete 2dl oleje. Přidáte šťávu z jednoho citrónu a polovinu brunoise. Zbytek necháte v malé misce v lednici. Do marinády ponoříte rybu, zakryjete fólií, dáte do lednice a v klidu jdete spát.

Druhý den předehřejete troubu na 210 stupňů.

Mezi tím necháte trochu nafouknout rozinky ve vodě.

V hrnci necháte rozpálit trochu oleje a opečete na něm syrovou rýži s zbytek brunoise. Přidáte vodu (dvojnásobek objemu rýže) a necháte vařit 15-20 minut, dokud se voda nevstřebá.

Když je trouba rozpálená, dáte do ní péct rybu na 10 minut.

Na pánvi na sucho mezi tím opečete plátky ananasu. Doporučuju zakápnout trochu citrónem.

Zcedíte marinádu, zeleninu buď vyhodíte, nebo si jí necháte například na rizoto druhý den, a nastavíte ji stejným objemem horké vody. Tj., pokud máte například 2dl marinády, přidáte 2dl horké vody.

A je to. Na talíř naaranžujete rýži, plátek ananasu, dorádu, kterou posypete na kostičky nakrájeným rajčetem, petrželí a eventuelně krabilicí. Zalijete omáčkou (s mírou).

A cesta do exotických míst planety je před vámi...dobrou chuť!

2 komentáře:

Bukyno řekl(a)...

Bohužel jsem v receptu nenašli onu kreolskou omáčku. Kam se zatoulala?

Tereza řekl(a)...

Pravda je, ze uz si skoro tenhle recept nepamatuju :-(! Ale pokud dobre ctu, omacka bude asi procezena marinada nastavena horkou vodou.