úterý 14. října 2008

Fondant au chocolat s banány se opět rozplývá na jazyku

Nedávno jsem Vám přinesla recept jednak na fondant au chocolat, dort jaksi vevnitř nedopečený, řekla by moje babička, který je ale nedopečený schválně a úmyslně, nebo vlastně není nedopečený, ale je schválně takhle rozplývající se vevnitř, protože je to vlastně velmi dobré. Také jsem Vám nabídla recept na coulant au chocolat, který je ve Francii mnohem méně známý než fondant. Jestliže jsem Gaelovými slovy pravila, že fondant au chocolat se má ke klasické bábovce jako krvavý steak k dobře propečenému, coulant au chocolat se v tomto srovnání situuje na úroveň "bleu", čili ještě krvavější než krvavý. Čokoláda uvnitř je úplně tekutá.

Dneska přicházím s první variantou fondant au chocolat, a to variantou s banány. Kombinace čokoláda-banán je stará a ozkoušená a pochutnáte si. A navíc se dá říct, že se tím dezert jemně odlehčí. I když, pokud míníte počítat kalorie, fondant raději nedělejte vůbec.

P.S. Také Vás tolik štvou lidi, kteří u jídla mluví bez přestání o dietě a tloušťce? Osobně takové lidi považuju za větší kazi-chutě než ty, kteří mluví o tom, co bývá běžně považováno za nechutné. Takže už ode mně slovo dieta neuslyšíte.

Potřebujete:
130g hořké čokolády s alespoň 60% kakaa
60g másla
125 g cukru
1 hodně zralý banán
3 vejce
60g škrobu nebo případně mouky
eventuelně špetku skořice

Nádobí: formu libovolného tvaru cca 20 na 20 cm, šlehač

Necháte rozpustit čokoládu s máslem. Necháte vystydnout, aniž by čokoláda ztvrdla.

Oddělíte žloutky a bílky. Vyšleháte žloutky s cukrem do běla.

Rozmačkáte banán a smícháte ho s rozpuštěnou čokoládou.

Vyšleháte bílky do sněhu.

Přilijete čokoládu do směsi žloutky-cukr, přidáte škrob a nakonec vmícháte vyšlehaný sníh. Nalijete do vymazané formy a pečete na 170 stupňů 15-20 minut.

Pokud pečení přeženete, fondant nebude vevnitř rozlývající se a už to tedy nebude fondant...ale bude to také dobré. Tak se není čeho bát. Tak courage!

Žádné komentáře: