pátek 10. října 2008

Lasagne se špenátem a kozím sýrem

Tenhle recept je nesmírně jednoduchý...tedy, co se výsledku týče. Nečekejte žádnou sofistikovanou chuť, a to ani pokud jako já preferujete dělat těstoviny na lasagne vlastní a špenát zásadně kupujete čerstvý...čekejte jenom vynikající poměrně prostou večeři. Můžete samozřejmě použít pláty na lasagne koupené a špenát zmražený, ale alespoň u toho špenátu bych se přimlouvala za čerstvý, úprava není těžká a chuť je mnohem lepší.

Potřebujete:
cca 300g plátů na lasagne
cca 600g čerstvého špenátu
100g parmezánu, nebo aspoň 50g parmezánu a zbytek jiného strouhaného sýra
2 stroužky česneku
1 šalotku (nebo v nejhorším cibuli)
100g čerstvého kozího sýra (v nouzi možno nahradit tvarohem)
200g kozího sýra (nenahrazovat!)
trochu olivového oleje
sůl a pepř

Nádobí: dva velké hrnce, pekáč na lasagne, eventuelně robot s fukncí míchání-sekání

Umyjete listy špenátu a dáte je vařit na cca 10 minut do vroucí vody. Když jsou hotové, rychle je zchladíte nejlépe ve vodě s ledem, aby si uchovaly ostře zelenou barvu. Listy vyždímejte, abyste je zbavili co největšího množství vody.

Upravíte pláty na lasagne podle instrukcí návodu na obalu. Pokud jste se pustili do vlastní výroby, povařte dle síly těsta, mezi dvěma až pěti minutami.

V robotu nasekáte listy špenátu s česnekem, šalotkou, solí, pepřem a čerstvým kozím sýrem. Pokud nemáte robota, listy jenom rozkrájejte

Pekáč na lasagne vymažete olivovým olejem a dáte do něj vrstvu směsi špenátu, na to dáte trochu kozího sýra a zakryjete pláty na lasagne. Pokračujete stejně až vám nezbyde "nádivka" a nahoře je vrstva těstovin. Posypete strouhaným parmezánem a eventulně dalším sýrem tak, aby vrstva sýra byla všude a poměrně silná.

Pečete v troubě na 180 stupňů 40 minut.

Žádné komentáře: