středa 15. října 2008

Hruškový koláč s mandlemi


Pokud jste někdy nakupovali v francouzském pekařství, jistě vaší pozornosti neušel klasický koláč s hruškami. Pro inspiraci nabízím foto. Nabízím vám na něj dneska recept, který se možná bude hodit, až nebudete vědět, co s úrodou. Koláč je sladký, přesladký, ale ke kávě je úplně božský. Nenechte se mýlit tím, že na mém koláči jsou vidět jen čtyři poloviny hrušek. Ve skutečnosti budete potřebovat celkem čtyři hrušky a koláč se tedy skládá z osmi polovin...čtyři jsou ale pod těstem, ježto jsem měla dvě velké a dvě malé hrušky :-).

Potřebujete:
máslové těsto
4 hrušky (nejlépe ne úplně rozbředlé, ježto je budete muset oloupat a vyndat jádřinec)
125g mandle rozemleté na prášek
175g změklého másla
175g cukru krystal (ve Francii neexistuje cukr moučka, takže dávám krystal do všeho, ale neříkám, že to z moučky nejde. Jinak cukru můžete trochu ubrat, takhle je koláč opravdu sladký)
3 vejce
2 lžíce koňaku nebo rumu

Na polevu pak budete potřebovat 4 lžíce nejlépe meruňkové marmelády (ale můžete použít i jinou) a 1 lžíci koňaku nebo rumu.

Nádobí: formu o průměru cca 26cm a 3 cm hlubokou, malý hrnec, šlehač (nebo zvyk šlehat v ruce)

Předehřejte troubu na 190 stupňů.

Máslo rozšlehejte s cukrem, až vznikne homogenní hmota. Přidáte vejce a opět šleháte, až je krém homogenní a trochu napěněný. Přidáte mandlový prášek a koňak, nebo rum. Pořádně promícháte.

Oloupete hrušky, rozkrojíte na polovinu a vyndáte jádřince.

Do formy rozprostřete máslové těsto, na něj nalijete krém a do něj položíte poloviny hrušek podél obvodu.

Pečete 25 minut, a poté ještě 10 minut na 180 stupňů. Zkontrolujte, zda je těsto pod koláčem upečené, přeci jen, každá trouba peče jinak...

V malém hrnci rozpustíte marmeládu se lžící koňaku, nebo rumu. Vznikne poleva, kterou potřete celý koláč. Necháte vychladnout a servírujete.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Chtěla bych se zeptat kde máte postup k máslovému těstu či ke krému, který v receptu zmiňujete. Jsem z toho celkem zmatená.... Píšete, že na máslové těsto nalijeme krém do kterého dáme hrušky. Děkuji M.

Tereza řekl(a)...

staci kliknout na odkaz "maslove testo" ve vyctu ingredienci ("potrebujete"). Maslove testo je vlastne dil masla a dva dily mouky plus trosicku vody.