čtvrtek 23. října 2008

Krémová hlívová polévka s mušlemi St. Jacques

Hlíva, francouzsky pleurote, uplakaná houbička, je podle mých vzpomínek k dostání i u nás. Tady není moc drahá, a protože teď je zrovna sezóna hub, nakoupila jsem jí půl kila a pustila se do prozkoumávání, co se s hlívou dá dělat. Jeden z receptů, který je podle mě opravdu vynikající, je krémová polévka. Jí se s mušlemi St. Jacques, Svatojakubskými mušlemi...nebo mušlemi svatého Jakuba? Ty jsou tu naopak docela drahé. Levněji je seženete zmražené, nejsou ale tak dobré. Nicméně do polévky podle mě stačí, protože v ní vlastně plní úlohu knedlíčků. A navíc dost pochybuju o tom, že mušle St.Jacques seženete v Čechách čerstvé. Pokud je neseženete vůbec, můžete zkusit polévku udělat stejně. Nebude to asi úplně ono a určitě bych vám doporučila v tom případě koupit hlívy trošku více a dát jí více nerozmixované, aby jen tak plavala v polévce.

Do receptu dále potřebujete kachní tuk, který určitě v Čechách neseženete, a tak ho můžete nahradit máslem, sádlem nebo olejem, jak se vám bude chtít. A nezapomeňte poprosit kamarády, kteří jedou do Francie, aby vám někde ten kachní tuk pořídili a zkuste v něm doma opéct brambory na pánvi. Konzervička tuku sice přijde na cca 4 eura, ale pochutnáte si.

Potřebujete (pro 4 osoby):
250 g hlívy ústřičné
12,5 cl smetany
75 cl drůběžího vývaru
trochu kachního tuku
čerstvou petržel
krabilici čili cerfeuil...pokud seženete...
půl šalotky (v nouzi možno nahradit cibulí)
půl stroužku česneku
12 mušlí St. Jacques

Nádobí: pánev, hrnec

Nakrájíte hlívu, šalotku a česnek.

V hrnci necháte rozehřát trochu kachního tuku a necháte na něm zesklovatět šalotku a česnek. Pak přidáte 200g hlívy a necháte ji pustit vodu. Zalijete drůbežím vývarem a necháte vařit 10 minut.

Mezi tím necháte udělat zbytek hlívy (50g) na pánvi. Pozor, hlíva je docela tuhá a je třeba ji nechat na pánvi déle, než očekáváte! Když je hlíva hotová, posypete jí na jemno rozsekanou petrželí, a necháte být.

Na usušené pánvi rozpustíte opět trochu kachního tuku a opečete v něm mušle St. Jacques.

Po deseti minutách vaření vlastní polévky (vývaru) ho rozmixujete. Přidáte smetanu (mimo oheň).

Servírujete polévku s mušlemi St. Jacques unvitř, s houbami s petrželí a krabilicí na hladině.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: