čtvrtek 16. října 2008

Zarzuela

Zarzuela je španělský recept, ale vařím ho tak často a ráda, že se bez něj moje stránky prostě neobejdou. Doporučuji ho zkusit především, pokud bude vyprodávat okolo vás obchod s různými mořskými rybami a plody moře, jinak se vaše peněženka hodně zapotí. Nejlepší je dělat zarzuelu z čerstvých ingrediencí. Pokud ale nemáte, spokojte se s produkty mraženými. I tak bude jídlo vynikající.

POZOR, jídlo je třeba nechat 24 hodin marinovat!

Potřebujete:
1kg mořských ryb s bílým masem (tedy například tresku, mníka, kambalu...)
150g krevet
300g sépií
15 velkých krevet nebo malých langust
1 kg mušlí (dávám, co seženu, tedy jak ty s černou, tak ty s bílou lasturou)
eventuelně 1 plechovku humří polévky, tzv. bisque d'homard: není nezbytné
1 velká cibule
pálivá i sladká paprika
1 malý rajský protlak
2 lžíce smetany

Na marinádu:
4 stroužky česneku
2 špetky šafránu
2 sklenice suchého bílého vína
šťáva z jednoho pomeranče a z jednoho citrónu
tymián
bobkový list
sůl a pepř
olivový olej
skleničku koňaku nebo, pokud máte rádi, anýzovky, čili jihofrancouzského Pastisu

Nádobí: velkou mísu, hrnec, pánev

Nakrájíte ryby, osolíte a opepříte. Dáte je do mísy, na to nasypete sépie a krevety (tedy všechny mořské plody kromě mušlí)

Na to nalijete v uvedeném pořadí:
4 lžíce olivového oleje
šafrán
rozetřený česnek
šťávu z citrónu
skleničku koňaku či Pastisu
bílé víno
šťávu z pomeranče
tymián a bobkový list

Necháte marinovat v lednici.

Druhý den rozkrájíte cibuli, očistíte mušle. Slijete marinádu, kterou uschováte. Dobře osušíte ryby a mořské plody.

V pánvi nechte osmažit cibuli, a přidejte ryby.

Dejte do hrnce mořské plody (kromě mušlí), zalijte humří polévkou (pokud máte) a marinádou. Pokud není tekutiny dost, aby pokryla vše, přidejte vodu. Vařte na mírném ohni 20 minut. Těsně před dovařením přidejte mušle. Pak přidejte ryby a smetanu. Můžete přidat protlak a ochutit paprikou.

Nechte ještě 10 minut povařit na prudkém ohni a servírujte.

Žádné komentáře: