Nějak jsem se zabydlela v těch exotických vodách a místo nějakých receptů na francouzskou kuchyni jsme se přes Maroko dostali až do Indie. Včera jsem totiž poprvé zkusila kuře korma, a musím říct, že to byl jednoznačný úspěch. Hvězdopravec se dokonce dneska při obědě ptal, jestli opravdu náhodou trochu nezbylo: vzhledem k tomu, že normálně k obědu nikdy nejíme víc než salát a že neměl moc hlad, jsem to interpretovala jako nejvyšší poklonu.
Korma je vlastně typ kari, který není příliš silný. Připomínám, že kari je směs koření. A rozhodně nebudete kupovat směs, ale pěkně si ji vyrobíte doma sami. Nezapomeňte, že supermarketové směsi většinou kromě koření obsahují i různé emulgátory chuti: a ty nejen, že do sebe nechcete cpát, ale, pokud koupíte dobré koření, bude mít vaše kuřátko i bez nich chuti až až. Budete potřebovat mimo jiné čerstvý zázvor, který provoní a prochutí maso, chili, které přidá trochu pikantní chuti, skořici, kardamon a hřebíček, které budou evokovat sladkou chuť a další a další koření, které ve vás probudí chuť cest...takže do toho.
Potřebujete:
1 kuře stažené z kůže
2 cibule
2 stroužky česneku
2 zrnka kardamonu
1 malý nastrouhaný zázvor
6 hřebíčků
8 zrnek pepře
4 bílé jogurty (jakkékoli, kromě těch 0%)
2 tyčinky skořice
2 sušené chili papričky
1 čajová lžička kurkumy
špetka šafránu
500g rajčat
100g nasekaných mandlí, ořechů kešu...
sůl a máslo
Nádobí: velký hrnec
Nakrájejte zeleninu a naporcujte kuře.
Do hrnce na trochu másla dejte hřebíček a kardamon a počkejte, až začnou vonět. Přidejte cibuli, česnek, chili papričky, zázvor a pepř a nechte opékat cca 5 minut.
Potom přidejte kuře a osmahněte ho. Pokud je hrnec moc malý, smažte kuře postupně, nebo smažte kus s kořením na pánvi vedle.
Rozmíchejte jogurt s kurkumou a šafránem. Přidejte směs do hrnce a přidejte také rajčata a skořici. Přikryjte a nechte vařit na mírném ohni 1hodinu. Osolte.
Poté přidejte ořechy nebo mandle nebo obojí a nechte vařit ještě 10 minut na mírném ohni.
Servírujte s rýží bismati nebo s plackami naan.
Bez závazků
před 6 lety
2 komentáře:
teda az na ta rajcata...
rajcata jsem v korma nikdy nemel
;-) prilezitost vyzkouset.
Okomentovat