Tenhle recept rozhodně nevařte, pokud máte doma za strávníka klasického masoužrouta trpícího na klasickou českou kuchyni. Pokud jste ale osoba zvídavá, možná dokonce vegetariánská, můžete číst dál a možná i polévku vyzkoušet. Já ráda zkouším nové věci a občas se mi stane, že na trhu narazím na nějakou plodinu, kterou jsem ještě nikdy nejedla, a plodina skončí v košíku. Stalo se mi to nedávno, kde na mě z jedné krabice zamrkalo cosi oranžového, co se mi navíc zdálo velmi dekorativní. Nebyla to známí obrovská halloweenská dýně, ani malá tykev: bylo to něco mezi, co se jmenuje potimaron. Slovník toto slovo nezná, ale vzhledem k tomu, že uvnitř byla dýňová semínka, troufám si říct, že se jedná o nějakou menší odrůdu dýně. Polévku z tohoto plodu jsem jedla jednou v poměrně šik restauraci, a tak jsem se odvážila. Shodou okolností v podvečer mého pokusu o dýňovou polévku zavolal náš kamarád Alex, že se zastaví cesto domů na pivo, a skončil nakonec na večeři. Jako typická v Čechách vychovaná Češka, která ví, že předložit mužům k večeři polévku a notabene dýňovou, je kriminální čin hodný výprasku, jsem váhala, zda se vůbec s polévkou vytasit, ale doma nebylo nic jiného. K mému překvapení jsem se dozvěděla, že se naopak jedná o velkou dobrotu, kterou Alexovy děti vyžadují s velkou pravidelností. Děti vyžadující polévku, která se skládá skoro jenom ze zeleniny: asi jsem tu na jiné planetě...takže pokud se také tak trochu cítíte jako mimozemšťané, jděte do toho.
Potřebujete:
cca 750g dýně
jednu velikánskou bramboru
3 stroužky česneku
tymián
půl litru mléka
20g másla
sůl a pepř
Nádobí: velký hrnec, mixér nebo mlýnek na zeleninu, nebo vidličku a pevné svaly, a nebo - v nejhorším - stačí vidlička a pevné nervy.
V hrnci necháte vařit ve vodě dýni, brambory, celý česnek a tymián.
Když je zelenina měkká, slijete ji a pečlivě a dokonale ji rozmačkáte či rozmixujete.
Přidáte mléko a máslo a přivedete skoro do varu za pečlivého míchání.
A je to. Jednoduché, originální a podle mě skutečně vynikající.
Bez závazků
před 6 lety
2 komentáře:
Tak já jsem se ve Francii naučila vařit tuto polévku trochu jinak.Rozdil je v tom, že se nejprve vyškvaří kostičky slaniny a potom se do hrnce dá mrkev, naveta,brambor a potiron i se slupkou.Po ověření se vše rozumí
A Už
Já jsem se ve Francii naučila tuto polévku vařit trochu jinak.Nejprve se v hrnci vyškvaří ang.slanina na kostičky ( polévku omasti i navoni).Přidá se mrkev, brambor, naveta a potiron i se slupkou.Po uvařeni se rozmixuje. Servíruje se s kopečkem crème fraiche.
Edith
Omlouvám se, mobil se zbláznil.
Okomentovat