středa 9. července 2008

Marseillská bábovka neboli cake

Tenhle recept se hodí především pokud máte hodně hostů a málo židlí a talířů. Jedná se o koláč či bábovku či cake, která mé všechnu náplň vevnitř. Dá se tedy poměrně bezpečně jíst ve stoje. Tím pádem se hodí i do dalších polních podmínek jako třeba na piknik. Můžete ho ale také servírovat jako předkrm, v tom případě ale se salátem.

Potřebujete:
1 skleničku olivového oleje
100g strouhané gruyere (nebo prostě nějakého výrazného sýra)
1 skleničku suchého bílého vína
4 vejce
200g nakrájené šunky (nejlépe dvou různých druhů)
200g vypeckovaných oliv (nejlépe čtvrt černých a tři čtvrtiny zelených)
250g mouky
1 sáček prášku do pečiva

Nádobí: podlouhlou vysokou formu na koláč

Smíchejte nejdříve víno a olej, a pak přidejte vejce.

Přidejte mouku a prášek do pečiva.

Když je všechno dobře promíchané, přidejte šunku, olivy a sýr.

Pečete na 180 stupňů 30-45 minut.

A je to. Hosté se budou olizovat až za ušima!

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet Váš recept na Marseillskou bábovku, ale nevím jaké množství je 1 sklenička a jakou používáte mouku. Můžete mi to prosím sdělit. Mockrát děkuji. Můj e-mail je tomanova.katerina@o2active.cz. Máte skvělý blog, určitě k Vám častěji nahlédnu. Mějte se hezky. Zdraví Katka. T.

Tereza řekl(a)...

Diky za komentar. Sklenicku davam od oka, rekla bych, ze cca 1,5dl.

Anonymní řekl(a)...

Ještě jednou Vás zdravím a prosím o upřesnění jakou používáte MOUKU ??? Děkuji. Katka Tomanová.

Tereza řekl(a)...

Hladkou! Vsechno, co se na blogu jmenuje mouka, je mouka hladka. Ve Francii je trochu kriz s polohrubou a hrubou, oni ji moc nepouzivaji...takze francouzska kuchyne se bez hrube a polohrube take hladce obejde!