úterý 7. října 2008

Mník, čili lotte s grepovou omáčkou

Mník, francouzsky lotte, je další mořská ryba s bílým, jemným a dietním masem. Vzhled má skutečně impozantní: fotografii najdete zde. Doporučuju se podívat pouze silným náturám, nebo těm, kdo nemají recept v úmyslu realizovat. Ve Francii je tato ryba velmi populární, ale vždy se z ní prodávají jenom filety: v obchodě jsem ji nikdy celou neviděla. Prostě nemá komerčně zajímavý obal, který by prodával, ale chuť je výborná. Zvlášť v receptu, který vám nabízím dneska. Musím říct, že jsem sama byla neuvěřitelně překvapená, jak bylo jídlo vynikající.

Potřebujete:
filety z mníka (cca 300g na dvě osoby)
půlku až jeden růžový grep
100g mrkve
máslo
dvě polévkové lžíce plnotučné smetany
půl deci rybího vývaru, čili tzv. fumet de poisson. Pokud nemáte, nedá se nic dělat...
citrón
sůl, pepř

Nádobí: mlýnek na zeleninu nebo alespoň mixér, hrnec s poklicí, pánev

Nakrájíte mrkev na kostičky a vymačkáte šťávu z grepu.

V hrnci rozpustíte trochu másla a 10minut na něm necháte podusit mrkev. Tj., nezapomeňte přiklopit!

Po 10-ti minutách zalijete mrkev vývarem, přidáte smetanu a šťávu z grepu. Vaříte dalších 10 minut bez poklice.

Rybu posolíte, popepříte a pokapete citrónem. Smažíte na pánvi na másle 5 až 7 minut v závislosti na velikosti filetů.

Když je směs s mrkví hotová, procedíte ji mlýnkem na zeleninu, nebo rozmixujete (mlýnek na zeleninu je lepší, protože omáčka je homogennější). Servírujete velmi teplé.

Jako přílohu doporučuju zkusit zelené fazolky a přidat eventuelně trochu rýže. Oranžovo-žlutá omáčka s zelenými fazolkami a bílou rýží je pastvou nejen pro váš žaludek, ale i pro oko. Tak do toho!

4 komentáře:

Bali řekl(a)...

Recepty i povídání - hezké.
Chtělo by to ale trochu dotáhnout. Některé informace jsou nepravdivé. Např. LOTTE není mník, ale mořský ďas, MOULE je slávka jedlá a ne palourde,...
Až budu mít čas, počtu si více ;-)

Tereza řekl(a)...

Dik za upozorneni. S ceskymi preklady bojuju, to je fakt, proto se obcas snazim pripojit tu fotku. Slovniky jsou na nic, obcas neco vyhodi seznam slovnik, ale to je dost bez zaruky, jak je videt...slavku i mnika jsem nasla tam :-). Rekneme, ze moule ma tedy cernou tenkou lasturu a paloudre okrovou pomerne silnou....

Bali řekl(a)...

Slávky mám třeba zde: http://olivovakucharka.webgarden.cz/ryby-potvory-sneci/namornicke-musle-moules.html
Opravdu není lehké překládat z francouzštiny, pro některé suroviny ani neexistuje český výraz ;-)
Slovníky často matou. Osobně se nikdy nespoléhám na jediný zdroj.
V českém tisku nebo na netu se často objevují překladové bláboly, jak jde o francouzskou kuchyni tak bystřím a šťourám :- ))
Ale jinak tu vaříš dobře ;-)

Unknown řekl(a)...

Ano, z Mořského ďasa se prodávají pouze rolety a nebo v Maroku bez hlavy. Námořníci tuto rybu dříve z pověrčivosti házeli zpět do moře.Je hodně škaredá, ale moc dobrá.
Edith