Tohle je můj magický recept: Hvězdopravec by za tenhle koláč totiž dal všechno. A přesto, že to u něj končí vždycky bolením břicha z přejezení, vyžaduje tenhle dezert aspoň dvakrát měsíčně...
Potřebujete: na krém:
šťávu ze tří citrónů (cca 25cl)
130 g cukru krystal
80 g másla
4 celá vejce
na vršek z bílků: 3 bílky a cca 100g cukru
a jedno linecké těsto, nebo pate sablée
Nádobí: trouba, forma na pečení, cca 26cm v průměru a cca 3 cm vysoká
Dáte předpéct těsto propíchané vidličkou do trouby. Sledujete ho pozorně, protože se může stát, že by se vyboulilo. Pokud nechcete moc sledovat, mám ještě jeden trik: dejte na něj pár fazolí. Zatíží ho to a nebude se nafukovat. Těsto vyndáte, když začíná zlátnout a necháte ho vychladnout
Mezi tím ušleháte vejce s cukrem do běla a rozpustíte máslo v citrónové šťávě. Pak smícháte všechno dohromady a necháte cca 2 minuty odpočinout
Nalijete krém do těsta a pečete 20 minut na 200 stupňů.
Dort vyndáte a necháte vychladnout. Pak ušleháte velmi pevný sníh z bílků a poté do sněhu zašleháte opatrně 100g cukru. Ze sněhu vytvoříte na dortu druhou vrstvu a dáte ještě cca 6 minut péct na 170 stupňů: když začne čepice ze sněhu trošku hnědnout, dort vyndáte, necháte vychladnout, dáte do ledničky...a pak servírujete. Mňam!
Bez závazků
před 6 lety
4 komentáře:
Včera jsem ho zkoušela a je vynikající. Všechny nadchl, musím ho dělat pravidelně. Příprava je jednoduchá. Suroviny má člověk běžně doma. Díky za skvělý recept.
Jana K.
Diky, potesilo me to! Kdyz ted znovu na recept koukam, vidim, ze v moji soucasny troube ho pecu na 180 a bilky pak na 160. Kazda trouba je jina, krem by mel nahore zezlatnout, nebo az lehoulince zhnednout. Rovnez doporucuju nechat maslo v citronove stave trochu vychladnout. A pri predpikani testa, pokud pouzivate trik s fazolemi, jsem zapomnela napsat, ze pod fazole se dava kus peciciho papiru...
Kolac je vyborny a ja jsem ho jeste flambovala :-)
Okomentovat