pátek 22. července 2011

Vepřové ragú

Tenhle recept jsem našla opět, kde jinde, než na svých oblíbených Fabricových stránkách. Moc se mi nezdál, ale říkala jsem si, je to jednoduché a hlavně, hlavně, všechny recepty z těhle stránek, přinejmenším ty slané, jsou opravdu vynikající. Nakonec jsem ho udělala tak, jak byl na stránkách, aniž bych se pokusila o nějakou "inovaci" a výsledek byl překvapivě dobrý. Lehké jídlo s subtilní chutí asi nenadchne milovníky česneku a výrazných chutí české kuchyně, ale kdo ví. Servírujte s ostrou dijonskou hořčicí a možná se to spraví.

Potřebujete:
800g netučného vepřového (bohužel nevím, jak se všechny prasečí části v češtině jmenují, navíc se v každé zemi porcuje jinak, ale jde o to vzít hřbet nebo něco podobně bez prorostlého tuku)
500g mrkve
500g brambor
1 cibuli
skleničku bílého vína
kostka hovězího bujónu
lžíci mouky
olivový olej
tymián, bobkový list, sůl a pepř

Nádobí: litinový hrnec

V hrnci nechte na oleji trošku osmahnout na čtverečky nakrájené maso. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte také osmahnout, aniž by vám cokoli začalo hnědnout. Zaprašte lžící mouky, rozmíchejte a zalijte skleničkou vína. Pokud maso stále přesahuje, přidejte trochu vody.

Přidejte kostku bujónu, tymián, bobkový list, osolte a opepřete. Nechte pomalu vařit hodinu a čtvrt.

Po této době přidejte brambory a vařte ještě 10 minut.

Přidejte nakrájenou mrkev a vařte dalších 10 minut.

A je hotovo!

4 komentáře:

Ája Voráčková řekl(a)...

Já bych to nazvala "vylepšené vepřové v mrkvi" :) Bez vína a tymiánu je to jedno z mých oblíbených jednohrncových jídel.

Ája Voráčková řekl(a)...

Dobře, vepřové v mrkvi už jen s vínem :)

Tereza řekl(a)...

:-). A co davas za bylinky, kdyz nedavas tymian?

Ája Voráčková řekl(a)...

Řekla bych, že jsem v zásadě buď nedávala nic, nebo co bylo po ruce :)