Někdy dlouho vařím ověřené recepty, z nichž tu některé visí, a pak to na mě přijde a zkouším spoustu nových věcí. Období nových receptů je právě teď a musím říct, že se obvykle daří, i když tomu někdy sama moc nevěřím. Tak trochu jsem moc nevěřila receptu na "lakovaného" lososa, ale nakonec to bylo vynikající. Jen jsem trochu upravila poměr ingrediencí v omáčce a recept je tu. Lakovaný proto, že omáčka na lososu vytvoří lesklý efektní povlak. Pozor, v receptu je hodně sójové omáčky, tak nebude potřeba sůl!
Potřebujete:
Kus lososa (cca 200g na osobu) s kůží
120ml sójové omáčky
90ml mirinu (sladká saké)
tři lžičky mletého čerstvého zázvoru
4 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
3 lžičky cukru
Nádobí: hrnec, pekáč
Dejte dělat lososa jen tak, bez soli a bez oleje, do trouby předehřáté na 180 stupňů, tj. položte ho do pekáče na kůži a je to. Nechte 10 minut.
V hrnci smíchejte zbylé ingredience, uveďte do varu, a nechte dělat na mírném ohni 10 minut tak, aby omáčka trochu zhoustla. Polijte jí lososa v troubě a nechte dělat dalších 10 minut. Občas zkontrolujte, zda se losos leskne, a případně pomocí lžíce přidejte omáčku na povrch.
A je to! Servírujte se zeleninovou rýží, nebo se zeleninovou quinoou.
Bez závazků
před 6 lety
2 komentáře:
Presne tak. Mirin do ázijskej kuchyne jednoducho patrí. Vyskúšam.
Jsem zvedava, jak se zadari. Mne nevyhovovala uplne sladka chut puvodniho receptu, tak jsem pridala vic pomerancove stavy.
Okomentovat