středa 6. července 2011

Salát z pšenice se zeleninou a uzeným lososem

Včera jsem vám tu navrhla recept na hustou dýňovou polévku, která vás pěkně zahřeje, ale v Čechách je přeci léto! Dneska se s vámi tedy podělím o Fabricův recept na salát z pšenice se zeleninou a uzeným lososem. Bude se vám hodit jako rychlý oběd do práce, jako předkrm před večeří, nebo jako efektní pohoštění na piknik.

Základem pro tento salát je pšenice, o níž nevím, zda se v Čechách dá běžně sehnat. Tady jsem ji objevila v asijském obchodě pod názvem "rýže", ve své domovině bych ale spíš sázela na obchod se zdravou stravou. Pšeničná zrna mají bílou barvu a jsou bachratější než zrna rýže. No porozhlédněte se a uvidíte. Je to vynikající příloha a určitě zdravá.

Potřebujete:
červenou cibuli
červenou papriku
jednu cuketu
jedno rajče
asi 200g pšenice
kus uzeného lososa
olivový olej
šťávu ze dvou citrónů
asi deset snítek čerstvého koriandru

Nádobí: pánev, hrnec

Na pánvi nechte zesklovatět cibuli, a pak přidejte nakrájenou papriku. Nechte dělat asi 10 minut a přidejte cuketu. Po deseti minutách přidejte rajče a nechte dělat ještě asi pět minut. Vypněte sporák a nechte vychladnout. Zelenina by se neměla osmahnout, spíše jen sklovatět, tak nešetřete olejem.

Během této doby uvařte pšenici ve vodě.

Když je pšenice i zelenina studená, smíchejte, přidejte citronovou šťávu a nasekaný koriandr. Smíchejte s uzeným lososem. A salát je hotov!

Žádné komentáře: